Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » День Європи: які європейські міста є побратимами Запоріжжя

День Європи: які європейські міста є побратимами Запоріжжя

День Європи: які європейські міста є побратимами Запоріжжя

Колаж: Inform.zp.ua

Сьогодні, 9 травня, в Україні та державах Євросоюзу святкують День Європи. Це свято символізує об’єднання європейських країн заради спільного майбутнього. Саме зараз, коли на територію України російські війська прийшли зі зброєю, об’єднання країн ЄС має велике значення. 

Запоріжжя підтримує партнерські відносини з сімома містами країн ЄС: Обергаузен, Магдебург, Ашдод, Бельфор, Лахті, Бірмінгем та Лінц. Такі міста називають “побратимами” через їх багаторічну співпрацю. Розповідаємо, як європейські міста допомагають громаді Запоріжжя.

Обергаузен, Німеччина

Обергаузен – це невелике місто на заході Німеччини, населення якого менше ніж в Запоріжжі (225 тисяч людей). Партнерські відносини між громадою Запоріжжя та Обергаузеном зав’язалися ще у 1986 році. Тоді була підписана перша Угода про співпрацю. З плином часу міста-побратими не втратили зв’язок, а навпаки поглиблюють його в ряді спільних ініціатив.

Зокрема, відбуваються обміни учнями між запорізькими та німецькими школами, проводяться спільні тренінги та семінари з різних сфер життя міста (муніципалітет, гуманітарна та культурна сфери). З початком повномасштабного вторгнення Обергаузен почав приймати українських біженців, яким надають житло та гуманітарну допомогу. Так станом на початок вторгнення, у лютому 2022 року, німецьке місто прийняло 2238 громадян України. На сьогодні ця цифра може бути значно більшою. 

Крім цього місто-партнер робить гуманітарні відрядження, коли німецькі волонтери привозять необхідні речі в прифронтове Запоріжжя. У лютому 2023 року в Україну доставили 277 спальних мішків, 351 аптечку та 424 ковдри. Крім того, пожертвування німецьких громадян дозволили закупити генератори, зимовий одяг, засоби гігієни та продукти харчування. 

В місті Обергаузен з 2011 року існує площа Saporoshje-Platz з пам’ятним каменем, привезеним із Запоріжжя.

Магдебург, Німеччина 

Магдебург – це місто в центральній Німеччині, яке є столицею федеральної землі Саксонія-Ангальт. Співпраця між Запоріжжям та німецьким місто почалася ще у 2006 році, проте вона була лише на рівні торговельно-промислових відносин. Згодом у 2008 році міста підписали “Угоду про споріднення міст”. В рамках такого партнерства Магдебург підтримував енергетичну сферу Запоріжжя, пропонуючи навчання для енергетиків українського міста. 

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Магдебург, Німеччина

Після початку повномасштабного вторгнення Магдебург почав надавати прихисток громадянам України. На офіційному сайті міста є інформаційні бюлетені, які пояснюють, як отримати допомогу в Німеччині. На початку березня 2022 року Магдебурзька університетська лікарня відгукнулася на заклик про допомогу із запорізької лікарні та передала ліки, перев’язувальні матеріали та рукавички. Протягом 2022 та 2023 років Магдебург передавав до Запоріжжя транспорт та медичне обладнання.

В німецькому місті постійно нагадують про війну в Україні, зокрема проводяться виставки антивоєнних плакатів запорізьких художників. А в листопаді 2023 року на ратуші Магдебурга вивісили банер пам’яті жертв російсько-загарбницької війни.

Співпрацю міста України та Німеччини мають і в культурній сфері. Так у 2017 році дванадцять представників Магдебурзького театру приїхали до театру ім. Магара для обміну досвідом із запорізькими театральниками. 

Ашдод, Ізраїль

Ашдод – велике ізраїльське місто на узбережжі Середземного моря, яке є важливим промисловим вузлом країни. І хоча Ізраїль не є членом Європейського Союзу, а представляє асоційовану державу ЄС, ізраїльське місто залишається побратимом Запоріжжя. Угода про партнерство була підписана у вересні 2011 року, оскільки на території Ашдоду проживає та працює багато уродженців Запоріжжя. Запорізьке земляцтво щорічно збиралося на площі міста у день пам’яті перемоги Запоріжжя над нацизмом. 

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Ашдод, Ізраїль

Інформації про допомогу біженцям з України на офіційних сторінках Запоріжжя та Ашдоду немає. Водночас в медіа пишуть, що місто приймало громадян України, надавало житло та дозвіл на працю. Однак у липні 2022 року в місті Ашдод ввели обмеження на працю для українців, пише ізраїльська газета Haaretz. Після чого українські біженці могли продовжувати працювати виключно в таких сферах: будівництво, сільське господарство, інституції догляду та готельний бізнес.

Бельфор, Франція

Бельфор – місто та адміністративний центр на сході Франції з населенням близько 50 тисяч людей. Співпраця між французьким містом та Запоріжжям започаткувалася ще у 1967 році. Відтоді партнери обмінювалися досвідом, приймали делегації та проводили обмін учнями шкіл. На честь міста-побратима в Запоріжжі названа вулиця в Дніпровському районі – бульвар Бельфорський.

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Бельфор, Франція

Французьке радіо “France Bleu” у 2022 році писало про окупацію Запорізької АЕС та стурбованість влади міста Бельфор: 

“Це найбільша електростанція в Європі, розташована в місті Запоріжжя. У Бельфорі ця новина має особливий резонанс, адже ці два міста вже давно є побратимами”.

Тоді влада Бельфора хотіла відправити до Запоріжжя делегацію, щоб передати гуманітарну допомогу та поновити партнерство. Але міський голова Запоріжжя Володимир Буряк склав повноваження, тому французам довелося відкласти візит. Натомість голова Бельфора Дам’єн Месло зазначає, що перебуває в контакті з очільником Запорізької обласної державної адміністрації. 

Водночас ще з початку повномасштабного вторгнення волонтери Бельфора збирають коробки з гуманітарною допомогою та передають їх українцям в Польщі та Україні.

Лахті, Фінляндія

Лахті – це індустріальне, портове місто на півдні Фінляндії. Воно стало першим містом, яке уклало Договір про побратимство із Запоріжжям ще у 1953 році. Проте початок партнерства був досить кумедним та відбувся через перекладацьку помилку. Фіни вважали Запоріжжя містом столярів, а не сталеварів. А оскільки в Лахті активно розвивалася мебельна промисловість, така співпраця здавалася їм вигідною.

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Лахті, Фінляндія

Проте ця помилка не стала перепоною, міста продовжували свою дружбу. Від Фінляндії до Запоріжжя та навпаки їздили делегації. В честь фінського міста в Запоріжжі названа вулиця в районі Бабурки – Лахтинська. Також однойменну назву отримав запорізький ресторан “Лахті”. До речі, саме тут меблярство фінів стало в нагоді, адже в закладі весь гарнітур – фінського виробництва. 

У 2023 році запорізька делегація відправлялася до Фінляндії з нагоди річниці партнерства. 

“Нещодавно ми у складі запорізької делегації їздили до міста Лахті і поновили наші відносини. На жаль, останні кілька років, чи навіть десятиліть ми не дуже тісно співпрацювали, тож вирішили налагодити співробітництво. Ми перепідписали договір про співпрацю, намітили собі план дій на два роки повністю у кожній зі сфер – це й культура, освіта, надзвичайні ситуації, інформаційні, комунікаційні напрямки роботи. Це й взагалі співробітництво наших міст у відбудові Запоріжжя після закінчення війни”, – зазначила учасниця делегації, директорка “Інституту розвитку міста Запоріжжя” Вікторія Агентаєва.

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Фотовиставка “Війна в нашому домi: Запоріжжя”

Сьогодні фінське місто Лахті надало прихисток понад 2 тисячам біженцям з України, зокрема із Запоріжжя та Мелітополя. У місті проводять виставки присвячені війні в Україні, одна з них мала назву “Війна в нашому домi: Запоріжжя”. Були представлені тематичні стенди, що висвітлюють війну Росії проти України, а також фото поділені на два періоди: “Запоріжжя без війни” i “Запоріжжя у війні”.

Бірмінгем, Великобританія

Варто зазначити, що у 2020 році Великобританія вийшла з Європейського Союзу. Проте співпраця Запоріжжя та англійського міста Бірмінгем розпочалася ще 51 рік тому. Тоді у 1973 році запоріжці підписали договір про партнерські стосунки з містом Великобританії. І хоча на сайті Запорізької міської ради пишуть: “Сьогодні відносини з цим англійським містом носять, на жаль, формальний характер”, в місті активно підтримують українських біженців. 

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Бірмінгем, Великобританія

В Бірмінгемі існує волонтерська організація “North Birmingham 4 Ukraine”, яка ще з 2022 року допомагає громадянам України влаштуватися у Великій Британії. Волонтери сприяють розселення українців, створюють для них освітні та розважальні заходи, надають гуманітарну допомогу. 

Європейські міста-партнери Запоріжжя
Святкування Різдва в м. Бірмінгем. Фото: North Birmingham 4 Ukraine

Лінц, Австрія

Лінц – третє за величиною місто Австрії, яке знаходиться на північному заході країни. Співпраця міст-побратимів має початок у 1983 році. Причини укладення угоди були економічного характеру, оскільки на початку 1990-х років Австрія мала великі інвестиційні проєкти в Україні. Після чого міста обмінювалися періодичними виданнями та відправляли делегації з візитами. Також в Австрії запорізькі спортсмени неодноразово брали участь у спортивних змаганнях. У Лінці є вулиця, яка носить назву Запоріжжя – Saporoshjestraße. 

Після початку повномасштабного вторгнення Лінц почав активно приймати українців, які покинули домівки через війну. Тези про підтримку українських біженців прописані в Декларації миру міста Лінц: “Ми вітаємо заходи щодо розміщення біженців та переміщених осіб у нашому місті та підтримку їх соціальної інтеграції у сферах житла та роботи. Солідарність із цими людьми виявляється у дружньому спілкуванні, турботі та підтримці”. 

У лютому 2023 року Президент України Володимир Зеленський провів зустріч у Києві з Федеральним президентом Республіки Австрія Александром Ван дер Белленом. Тоді Володимир Зеленський подякував австрійському місту Лінц за передану до Запоріжжя гуманітарну допомогу.