Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Великодній тиждень: що запоріжцям не можна робити 7 днів

Великодній тиждень: що запоріжцям не можна робити 7 днів

Великодній тиждень: що запоріжцям не можна робити 7 днів

Ілюстративне фото

Тиждень після Великодня в народі має назву Світла седмиця. Кожен день має свої вірування та прикмети. Inform.zp.ua розповідає, що запоріжцям не можна роботи протягом цих 7 днів.

Світлий понеділок, у цей день чоловіки відвідували родичів та друзів з подарунками. Тим часом їхні дружини та доньки залишалися вдома, щоб накрити пишний стіл. Традиційно, хлопці могли облити дівчат водою, чим символізували добре побажання на майбутнє. Тому цей день також відомий як “поливальний понеділок”.

У вівторок в гості починали ходити жінки, а чоловіки залишалися вдома. В цей день прийнято носити родичам та друзям паски та крашанки.

Третій день Світлої Седмиці називався “хороводниця”. В середу дівчата починали водити хороводи, які тривали вечорами до самої Трійці.

У Світлий четвер люди шли на кладовище, щоб пом’янути покійних родичів та близьких. В цей день не можна було шити та прати.

Світла п’ятниця в народі називається Червоною гіркою. Здавна у цей день багато пар укладають шлюб. Також в п’ятницю у храмах святять воду, якою можна облитися та забезпечити собі міцне здоров’я протягом року.

В суботу слід відвідати своїх родичів. З цього дня господині традиційно поверталися до домашніх справ.

Свята неділя, 12 травня, є початком поминального тижня. В цей день традиційно відбувалися обряди проводів. Також незаміжні дівчата та холостяки не повинні залишатися вдома. Це може накликати на них лихо.


Раніше ми писали, що близько декількох сотен українців залишаються на прифронтових територіях Запорізької області. Запорізькі рятувальники передали на прифронтові території паски та крашанки.