Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Запорізький державний цирк експлуатує червонокнижного ведмедя, – UAnimals. Розповідаємо, чому так не має бути

Запорізький державний цирк експлуатує червонокнижного ведмедя, – UAnimals. Розповідаємо, чому так не має бути

Запорізький державний цирк експлуатує червонокнижного ведмедя, – UAnimals. Розповідаємо, чому так не має бути

Цирк у Запоріжжі

Активісти UAnimals звернули увагу на те, що Запорізький державний цирк у своїх виступах використовує червонокнижного ведмедя. До Запорізького цирку та Міністерства культури вже звернулися з вимогою припинити експлуатацію тварини.

Про це повідомила організація UAnimals.

“Раніше активісти звернули увагу на те, що Запорізький цирк у своїх афішах запрошує на вистави за участю бурих ведмедів. Також юристи UAnimals отримали відеозаписи з вистав, де видно трюки з ведмедем.”, – зазначили в організації.

Нагадаємо, що бурий ведмідь занесений до Червоної книги України. Закон забороняє використовувати цих тварин у комерційних цілях. Утримувати їх у неволі можна тільки з науковою метою і лише з необхідним дозволом від Національної комісії з питань Червоної книги України.

Активісти вимагають надати дозвільні документи на утримання червонокнижної тварини в неволі та припинити експлуатувати ведмедя у циркових виставах.

Якщо ви стали свідком злочину проти тварин, зверніться із запитом через телеграм-бот.

Скріншот з сюжету телеканалу “МТМ Запоріжжя” за 22 квітня 2024 року про нове шоу Запорізького цирку

Чи є заборона на використання тварин у цирку

Розмови щодо заборони експлуатації тварин в цирках в Україні ведуться роками. Ще у 2018-му році у Верховній раді був зареєстрований законопроєкт про зміни до закону “Про захист тварин від жорстокого поводження”, який мав на меті заборонити використання тварин в цирку та інших видовищах. Але менше ніж за рік профільний комітет Ради заявив, що норми законопроєкту суперечать Європейській конвенції про захист домашніх тварин, де немає положення про повну заборону використання тварин у цирках і згодом проєкт закону відкликали.

Також в парламенті зареєстрували ще один законопроєкт про цирк без тварин. Над розробкою законопроєкту № 5409 працювали юристи та зоозахисники Всеукраїнського гуманістичного руху, який бореться за права тварин UAnimals.

Чому тварин не можна експлуатувати

Активісти UAnimals наводять такі аргументи:

  • Жахливі умови утримання – куці клітки, бруд, неможливість вільно пересуватися.
  • Невідповідне і незбалансоване харчування, через яке тварини хворіють.
  • Жорстоке дресирування, яке зводиться до побоїв, голоду, електрошокерів і батогів. Саме так тварин примушують до трюків, яких би вони ніколи не виконували з власної волі.
  • Сильний психологічний тиск, який травмує психіку тварин. Також похід в цирк може закінчиться трагедією, якщо замучений звір захоче дати відсіч кривдникам.
  • Цирки шкодять дитині, заважають пізнавати світ та спотворюють правду про те, яким повинно бути життя тварин. У дітей може виникнути враження, що неприродна поведінка звірів – норма, що допустимо жорстоко поводитися зі слабкими.

Законопроєкт, який подали активісти, так і не прийняли. Він вже декілька років знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Як писав раніше Inform.zp.ua, в Запорізькому цирку стався нещасний випадок. За інформацією поліції, постраждалими виявилися неповнолітні гімнасти 15 та 12 років.