Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Об’єдналися заради допомоги: волонтери в Запоріжжі відновили будинок (ФОТО)

Об’єдналися заради допомоги: волонтери в Запоріжжі відновили будинок (ФОТО)

Об’єдналися заради допомоги: волонтери в Запоріжжі відновили будинок (ФОТО)

Будинок по вул. Вятська 7. Фото: Inform.zp.ua

Весною минулого року окупанти поцілили ракетою в приватний будинок у Запоріжжі. Удар забрав життя батька та доньки, залишивши після себе руїни минулого життя. “Я буду жити тут в пам’ять про них”, – сказала мати та дружина Ольга Ждан. Тоді на допомогу жінці відгукнулися волонтери та небайдужі сусіди.

Що відбулося тієї ночі 

В ніч на 9 квітня 2023 року російські війська завдали удар ракетами С-300 по житловому кварталу у Заводському районі Запоріжжя. Тоді одна з ракет влучила в приватний будинок по вулиці Вятська, 7. Постраждали від вибухової хвилі й сусідні будинки, проте найскладніша ситуація була в будинку родини Ждан. Від російського обстрілу загинули 50-річний батько Іван Ждан та його 11-річна донька. Мати Ольгу забрала карета швидкої допомоги у важкому стані. Жінку затисло у власному ліжку, де вона декілька годин чекала на допомогу.  

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі
Будинок по вул. Вятська 7. Фото: Нацполіція Запоріжжя

За інформацією секретаря Запорізької міської ради Анатолія Куртєва, в той день по вулиці відключили газ та світло, проводився розбір завалів. На місці було розгорнуто два комунальних автобуси, де постраждалі могли зігрітися та випити чаю. 

За спостереженнями свідків, вибух стався близько другої години ночі. В багатьох людей вибило вікна та знесло покрівлю дахів.

“Перший раз прилетіло, я вибіг отут напроти вікна. Кажу: “Не виходь, лягай під диван”. Чую, що вона лягла, збіг туди до себе, ліг під диван і вже почув, як ще прилетіло. Скло залетіло в будинок. Далі шок. Потім пішли у підвал”, – каже місцевий житель Андрій Лядов.

Інший сусід Віктор Гранкін, бачив, як будинок родини Ждан був повністю у вогні. В родини є також старша донька, яка тієї ночі була не вдома. За словами знайомих, дівчина вже доросла та жила окремо.

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі
Будинок по вул. Вятська 7. Фото: Анатолій Куртєв

Після обстрілу поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України. Слідчі зафіксували всі пошкодження, як наслідки російської агресії.

Журналісти Inform.zp.ua поспілкувалися з волонтером та представником будівельної компанії “SENSAR” Станіславом Мануйло. Чоловік приїхав на місце обстрілу наступного дня, адже поруч проживали його знайомі. Разом вони відвідують церкву “Дім Євангелії”, яка й стала рушійною силою відбудови.

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі

“Раніше ми (ред. – фахівці компанії-забудовника “SENSAR”) допомагали підприємствам, міняли вікна або надавали будівельні матеріали. Коли ми приїхали на місце, то там вже була міська влада. Вони запитали, чи можемо ми чимось допомогти. Але ми зрозуміли, що цеглою тут не допоможеш. Будинок був повністю зруйнований”, – каже волонтер. 

Будівельна компанія замінила вікна сусіднім будинкам. А після звернення районної адміністрації, яка просила допомогу у реконструкції, утворилася коаліція допомоги для відновлення будинку по вул. Вятська 7: будівельна компанія “SENSAR” та віряни церкви.

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі

Пройшло близько місяця коли власниця будинку вийшла з лікарні. Тоді ж до будинку знову завітали волонтери:

“Коли я приїхав до будинку вдруге, то зміг поспілкуватися з Ольгою. Нам потрібно було трохи часу, щоб подумати та оцінити ситуацію. Після цього ми прийняли рішення відновлювати будинок”, – каже Станіслав.

Відновлення будинку та допомога постраждалим

У червні 2023 року почалася відбудова будинку по вул. Вятська 7. Працівники будівельної компанії, віряни церкви та небайдужі люди долучилися до спільної справи. Всі інвестиції у реконструкцію були внесені волонтерами та пожертвуваннями небайдужих людей. 

“Ми робили так звані “суботники”, коли наші фахівці виконували некваліфіковану роботу. Далі ми звернулися до наших партнерів та люди почали відгукуватися на цю потребу. Люди почали пропонувати або роботу, або фінансову підтримку”, – каже Станіслав Мануйло.

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі

Спочатку провели демонтаж зруйнованих частин та вивезли сміття. У липні волонтери вже залили фундамент та звели стіни нової оселі. Наступного місяця залили залізобетонний пояс для монтажу даху та розпочали роботи по покрівлі будинку. Деякі фахівці пропонували свої послуги абсолютно безкоштовно. Наприклад, запорізькі будівельники поклали стяжку підлоги, а інший підрядник безоплатно провів опалення. 

“Ми звернулися до наших постачальників вікон, коли вони дізналися про ситуацію, то зробили вигідну пропозицію – повністю засклили будинок за зниженою ціною. Так було й з утепленням будівлі. Одна церква з Черкас дізналася, що ми відновлюємо цей будинок. І вони запропонували повністю зробити дах. Вони приїхали з Черкас зі своїми матеріалами: болтами, гайками, шурупами. Приїхали, за три дні зробили дах та поїхали”, – розповідає волонтер. 

Небайдужі люди приходили за власним бажанням, брали на роботі вихідні та допомагали у відбудові. Як зазначає Станіслав, спільними силами їм не тільки вдалося зекономити гроші, а й згуртувати громадян і дати їм відчуття власної важливості. За весь період на будинку працювало близько 100 людей, з різних міст та професій. Команда хотіла створити дружню атмосферу, тому всі разом вони обідали та спілкувалися. За словами волонтера, важливим було, що люди разом хотіли робити добру справу. 

У відновленні оселі по вул. Вятська 7 допомагала й міська влада. Вони надали техніку, будівельні матеріали та утилізували сміття. Комунальні служби також сприяли та швидко провели необхідні для життя послуги: вода, газ та електрика. Як зазначає волонтер, всі брали участь відносно своїх можливостей.

Волонтери намагалися не зруйнувати попередній ландшафт ділянки. За словами Станіслава, вони навіть будівельні вагончики ставили так, щоб не зруйнувати жодний кущ. Так вони хотіли зберегти пам’ять власниці будинку. 

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі

Восени в будинку вже з’явилися вікна, каналізація та водопровід, газ і електрика. Фасад будинку й покрівлю утеплили, також відновили вентиляцію. У грудні волонтери виконували внутрішні оздоблювальні роботи.

“Був випадок, коли ми з Ольгою обирали шпалери. Я розумію, що в нас на них обмежений бюджет. І розумів, що щось гарне ми на ці кошти не знайдемо. Одна людина написала мені, що бажає допомогти фінансово”, – ділиться Станіслав. 

Так на касі не довелося шукати гроші, адже люди робили донати, щоб підтримати ініціативу. За словами волонтера, власниця будинку Ольга брала участь у відновленні. Вона обирала дизайн та виділяла на будівництво власні заощадження. 

“Ми хотіли, щоб будинок їй подобався. Адже у кожного свій смак і не нам там жити. Таким чином ми співпрацювали з нею”, – каже Станіслав Мануйло. 

У будинку вже були першочергові меблі: кухня, ванна, диван, шафа тощо. Всі роботи звершили за 7 місяців. Вже 25 грудня родина змогла заселитися до свого житла.

“У мене була така мрія, в неї навіть у церкві не вірили, але я хотів, щоб родина святкувала Різдво в новому будинку. Оскільки цю мрію я оголосив у липні, коли ще нічого не було зрозуміло, то ми не знали, як воно вийде”, – розповідає волонтер.

Що з будинком станом на сьогодні

Сім місяців спільної праці небайдужих людей дали свої плоди – будинок повністю укомплектований для життя. Зовні відновили паркан та зробили оздоблення, проклали цегляні стежки. Всередині всі кімнати мають необхідні меблі та техніку. 

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі
Будинок по вул. Вятська 7. Колаж: Inform.zp.ua

Протягом всього часу відновлення будинку Ольга Ждан проживала у своїх знайомих. Взимку новий будинок був у розпорядженні власниці. Проте емоції в жінки були двоякі:

“Одного разу вона сказала мені таку фразу, що ладна все це обміняти на те, щоб її родина була жива”, – ділиться Станіслав Мануйло. 

Волонтери відновили будинок у Запоріжжі
Будинок по вул. Вятська 7. Фото та колаж: Inform.zp.ua

За словами пастора церкви “Дім Євангелії” Олега Мороховця, вони намагалися всіляко підтримувати мати та доньку. Мова йде не лише про фінанси та будівництво, а й про психологічну підтримку. Члени церкви продовжують спілкуватися з пані Ольгою.

Громади Запорізької області також хотіли підтримати родину. Так у квітні цього року в пам’ять Іван Ждана провели турнір з хокею. Адже сам чоловік також займався цим видом спорту. 

“З 8 по 14 квітня в Запоріжжі на одній з льодових арен міста проходив турнір з хокею, присвячений пам’яті Івана Ждана, запорізького хокеїста, у якого рік тому, 9 квітня 2023 року, у власному будинку, разом з 11-річною дочкою забрала життя російська ракета”, – йдеться в повідомленні Кушугумської селищної ради.

До будинку навідуються волонтери, які брали участь у відновленні. В них зав’язалися дружні стосунки з родиною. Ольга Ждан продовжує бізнес, який відкрила ще спільно з чоловіком. Разом зі старшою донькою вони зараз мешкають у заново побудованому житлі. Журналісти Inform.zp.ua намагалися поспілкуватися з власницею будинку. Проте пані Ольга відмовилась від коментарів, пояснюючи це важким емоційним станом. 

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.