Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Історія » “Яєчна неділя”: 10 років історії опору Запоріжжя проросійським силам

“Яєчна неділя”: 10 років історії опору Запоріжжя проросійським силам

“Яєчна неділя”: 10 років історії опору Запоріжжя проросійським силам

Архівні фото 13 квітня 2014 рік

Цей день, 13 квітня, десять років тому увійшов в історію України під назвою “яєчна неділя”. Тоді українські патріоти в Запоріжжі дали відсіч учасникам проросійського мітингу.

Що відбувалось в той день

У неділю, 13 квітня 2014 року, в Запоріжжі на площі біля пам’ятника Леніну зібрався мітинг “Антимайдану”. Такі мітинги проросійські активісти проводили щотижня. Учасники йшли з російським триколором до Алеї Слави.

В цей час під стінами Запорізької обласної ради розгорталося чергове зібрання місцевого Майдану. Лідери Майдану закликали людей йти до Алеї Слави, щоб запобігти можливому захопленню міської ради проросійськими силами.

Після обговорень запоріжці пішли проспектом у напрямку Алеї Слави. Тодішня міліція весь час намагалася зупинити учасників обох сторін, щоб запобігти сутичкам. Українські патріоти з національними прапорами стали навпроти учасників проросійської акції. Тоді міліція взяла проросійських активістів в оборонне кільце.

Як проукраїнські активісти побороли “Антимайдан”

Активістам вдалось відібрати та спалити декілька радянських і російських прапорів у представників проросійської акції.

Потім проукраїнські запоріжці почали закидати яйцями і борошном оточених учасників так званого “Антимайдану”. Протистояння на Алеї Слави тривало близько 6 годин.

"Яєчна неділя" в Запоріжжі
Архівні фото 13 квітня 2014 рік

Ввечері було сторони домовились, що в оточенні міліції учасників проросійської акції з Алеї Слави виведуть до розташованого поряд відділку міліції.

"Яєчна неділя" в Запоріжжі

Правоохоронці затримали 181-го учасника проросійської акції. Але потім їх відпустили. Після подій 13 квітня на Алеї Слави проросійські акції у Запоріжжі більше не проходили.


Раніше ми писали, що у Запоріжжі громадянин іншої країни спробував підкинути співробітнику СБУ наркотичні речовини. В суді довели, що іноземець хотів дискредитувати правоохоронця.