Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Злам месенджерів: СБУ поділилася версією про удар по 128 бригаді на Запоріжжі

Злам месенджерів: СБУ поділилася версією про удар по 128 бригаді на Запоріжжі

Злам месенджерів: СБУ поділилася версією про удар по 128 бригаді на Запоріжжі

Ілюстративне фото

В листопаді минулого року російські війська нанесли ракетний удар по 128 бригаді в Запорізькій області. За однією з версій, окупанти дізналися про місце базування українських військових через злам месенджерів.

Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Він розповів про хакерське угрупування “Армагедон”, яке надсилає фішингові посилання на месенджери українських військових. Такі повідомлення, за словами Іллі Вітюка, надходять тисячами та відкривають доступ до листувань конкретних осіб.

“У ході розслідування однієї з атак, під час якої загинуло понад 30 наших військовослужбовців, ми знайшли, що на один із пристроїв, на якому був месенджер Signal, прийшло повідомлення про конкретну дату і місце шикування військовослужбовців, куди в подальшому й прилетіла ракета”, – розповів посадовець.

Як потім уточнив сам Ілля Вітюк, мова йде про удар по 128 бригаді в Запорізькій області. Коли бійців зібрали в одному місці, щоб нагородити на честь Дня артилерії. Тоді загинули не лише військові, а й постраждало цивільне населення.

“Зараз одна із основних версій, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Цей випадок наочно показує, наскільки небезпечним є використання кіберзасобів у військових діях”, – додає начальник Департаменту кібербезпеки СБУ.


Нагадаємо, що Міністр оборони України прокоментував ситуацію з нагородженням 128 огшбр. За його словами, були порушені правила маскування і це призвело до трагедії.