Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Екологія » “Запоріжжю нічого не загрожує”: еколог про наслідки підвищення рівня води у Дніпрі

“Запоріжжю нічого не загрожує”: еколог про наслідки підвищення рівня води у Дніпрі

“Запоріжжю нічого не загрожує”: еколог про наслідки підвищення рівня води у Дніпрі

Фото: Inform.zp.ua

У річці Дніпро в межах Запоріжжя піднявся рівень води, що пов’язують з початком весняного водопілля. Чи вплине це на береги річки в Запоріжжі, куди може дійти вода, та як може змінитися екосистема – читайте в цьому матеріалі.

Inform.zp.ua поспілкувався з в.о. завідувача сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця” Михайлом Муленком, який розповів, чи є загроза у водопіллі для Запоріжжя та тварин на острові Хортиця.

Чому сталося підвищення рівня води

Вся вода, яка потрапляє до нижньої течії річки починаючи від Запоріжжя – це заслуга роботи каскаду гідроспоруд, адже річка Дніпро вище за течією є повністю зарегульованою, пояснює спеціаліст. Зараз на річці Дніпро почався сезон весняного водопілля через танення снігів та інших опадів на території водозбірного басейну.

“Через те, що вода затримується на каскаді водосховищ, то регулятор Укргідроенерго проводить так звані “санітарні пропуски води”. Це коли є надлишок в якомусь із водосховищ, його заливають нижче – по каскаду від Києва до Запоріжжя. Зараз утворився надлишок води у Дніпровському водосховищі, і його зараз поступово “спрацьовують”. І ми бачимо збільшення рівня води в околицях міста Запоріжжя і накопичення води в Каховському водосховищі колишньому”, – пояснює Михайло Муленко.

Тобто утворився надлишок води, яка не вміщується у водосховищі, і яку треба кудись діти. Але через зруйнування російськими військовими Каховської ГЕС влітку 2023 року, немає перешкоди на пониззі Дніпра, щоб ця територія знову була заповнена водою. Тому вона витікатиме в море. Підсумовує посадовець і стверджує, що рівень води не досягне позначок, які були у водосховищі до зруйнування ГЕС у Каховці.

Чи є загроза від водопілля

Цьогоріч весняне водопілля почалося раніше на два тижні, ніж минулого року. Весняне танення снігів принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра, стверджує експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.

“Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві”, – каже він.

На інфографіці ми бачимо, як змінився водний індекс NDWI * з осені минулого року (верхнє зображення) до березня 2024 року (нижнє зображення). Цей індекс визначається за супутниковими знімками Землі та дозволяє ідентифікувати водну поверхню. Джерело: Texty.org

Торік на рівні ДніпроГЕС пік водопілля припав на середину травня, коли на ДніпроГЕСі відкривали шандори для переливу води. Цьогоріч пік може припасти на середину квітня – початок травня, за прогнозами експерта. Після цього рівень води буде зменшуватися. 

Карта рівня підвищення води. Джерело: Укргідрометцентр

“Нічого не затопить, не буде ніяких підтоплень. Просто русло в межах Запоріжжя може стабілізуватися на рівні, коли ще не була зруйнована Каховська ГЕС. Нижче за течією, на території так званого Великого Лугу, можуть утворюватися великі водойми в районі Василівки, Кам’янки-Дніпровської та Нікополя”, – зазначає  в.о. завідувача сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця”.

Перше водопілля за майже 70 років

Таку дату еколог із Національного заповідника “Хортиця” пов’язує з моментом від початку функціонування Каховської ГЕС у 1956 році, і до її знищення російськими військовими у 2023 році.

“Тобто ця вся земля була затоплена Каховським водосховищем, і про водопілля й мови не було. Тому що на водосховищі його не видно. Адже це коливання рівня, яке обумовлене технічним регламентом гідроелектростанції. Для нашої території, яка засіялася рослинністю, можемо констатувати, що це перше водопілля з моменту від початку існування водосховища”, – вказує еколог.

Вплив водопілля на флору та фауну

Розвиток Великого Лугу, як екосистеми, ще в доіндустріальний період, відбувався саме завдяки водопіллю. Адже на півдні України зазвичай дуже посушливе літо. Але через те, що час від часу навесні територія Лугу затоплювалася, росли та розвивалися інші види рослин, такі як верба.

Для фауни також нічого кардинально не зміниться через весняне водопілля. Птахи у Запоріжжі існують сталими гніздовими колоніями, вони можуть легко переміщуватися до русла Дніпра. А ось з іншими видами тварин, чия життєдіяльність, безпосередньо пов’язана з наявністю води, наприклад, видрами, ондатрами та бобрами ситуація інша. 

“Про бобрів на Хортиці, скоріше за все, можна забути. Тобто якщо вони й були, то вони відійдуть до місцевості з більш сприятливими умовами. Ондатра може просто переселитися до руслових ділянок, видра так само”, – каже еколог.

Говорячи про великих тварин, таких як косулі, олені, кабани – їхнє життя через прихід та відхід води змінилося, але вони пристосовуються до нових умов. 

“Якщо раніше вони в затишних умовах Хортицької заплави могли підійти до озера попити, то зараз його просто не існує. І їм доводиться йти на водопій трохи далі – до іншого озера або до руслової ділянки Дніпра, тобто перетинати більше відкритої території. Але вони пристосовуються”, – зауважує експерт. 

Разом з тим, через збільшення рослинності, а саме верби, що є природним кормом, до прикладу, для косуль, може збільшитися популяція цього виду тварин.

Де зараз знаходиться дніпровська вода

Навіть попри весняне водопілля рівень води не доходить до того показника, який був за часів існування Каховської ГЕС, зазначає Муленко.

“Ми заміряли інструментально мінімальний рівень води навколо острова Хортиця у серпні минулого року. Він був нижче на 5 метрів від так званого нормального рівня. Під час весняного водопілля до нього додалося 3-3,5 метрів всього. Щодо берегів у самому місті – вода поступово заходить у затоки малих річок, таких як Мокра Московка, Суха Московка, в бухти, човникові станції, де викопані штучні ставки. Вода заходить, але все одно вона не дійде до позначок, які були раніше, навіть водопілля цьому не зарадить”, – резюмує він.

Нагадаємо, в межах Запоріжжя та, зокрема, навколо острова Хортиця у Дніпрі значно піднявся рівень води з початку другої декади березня. Це явище пов’язують з початком весняного водопілля.