Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » В Запоріжжі пройшла зустріч із художником Космо-Максом (ФОТО)

В Запоріжжі пройшла зустріч із художником Космо-Максом (ФОТО)

В Запоріжжі пройшла зустріч із художником Космо-Максом (ФОТО)

20 березня в одній з оновлених бібліотек Запоріжжя пройшла виставка картин маленького Пікассо Максима Бровченка (псевдонім «Космо-Макс»).

Максим – 12-річний хлопець з Бердянська з розладом аутистичного спектра. Його картини прикрашають стіни відомих українських та закордонних постатей: президента Володимира та першої леді Олени Зеленської, колишнього Головкома ЗСУ Валерія Залужного, міністра МВС Ігоря Клименка та Папи Римського (хоча зараз, через його позицію стосовно війни в Україні, художник не бажає згадувати про нього).

Малювати Максим почав з дитинства, запоріжці могли ознайомитися з творчістю хлопчика. Почалася презентація з коротенького анімаційного мультфільму, який пояснював, хто такі аутисти.

Окрім картин, юнак також займається написанням книг, одну з яких він продемонстрував на виставці. «Планета «А»», – таку назву має перша книга юного таланту з Бердянська, яку він написав у 8 років. В ній хлопець зрозумілою мовою розповідає про планету, на якій живуть атланти (люди з аутизмом у трактуванні автора, – ред.), пояснює, як вони бачать світ, та розповідає про особливості їхнього життя на Землі.

«Ми – атланти, народжені у коханні від землян. Для землян ми – аутисти. Ми тут вже кілька поколінь, але все одно залишаємося для вас чужими прибульцями. Поки що ми не можемо покинути цю планету, яка, як і для вас, тепер є нашим домом. Але якщо ми якимось дивом повернемося на Атлантиду, що буде? Прийняття землянами дозволить нам перестати бути самотніми на цій планеті. Все що нам потрібно – це ваше розуміння. Ми прийшли з миром, і готові відкривати для вас небо», – цитує свою книгу автор.

Після читань, ті, хто попередньо записався на майстер-клас Максима, пройшли в окрему кімнату для створення картин разом з художником. Малюнки робили за допомогою губки та пальців, пензлі майже не використовувалися, тільки для того, щоб створити бризки білою фарбою наприкінці.

В заході взяли участь вихованці Запорізької музичної школи №8, деякі з них – діти з інвалідністю. Паралельно відбувалася онлайн-трансляція, до якої доєдналися учні дитячої школи мистецтв міста Мелітополь.

«Я пишаюсь такими дітьми. Я дивлюсь на ці картини й бачу переживання, емоції, наскільки все чуттєво та професійно виконано. Сьогоднішній майстер-клас був дуже корисний, тому що цю ідею можна буде в подальшому використовувати у волонтерській діяльності. Проводити щось подібне для діток, ділитися досвідом Максима і пропагувати його творчість, пропагувати творчість таких діток для інших, розказувати що це не особливість, це талант і це дар», – розповіла волонтерка Діана Дідух. 

Закінчивши майстер-клас, Максим разом зі своєю мамою Оксаною розповіли про картини, які представлені у бібліотеці. Частина з них – це ілюстрації з книги, інша – патріотичні картини. Останні набули свого забарвлення після подій 24 лютого, деякі з них виконані в кольорах державного прапора і навіюють думки про перемогу, а 4 інші роботи представляють жахіття війни й відрізняються як вибором кольорів, так власне і зображеннями.  

Максим – волонтер. За 2 роки повномасштабної війни, хлопець особисто передав на ЗСУ 210 тисяч гривень, ця цифра не включає в себе гроші з аукціонів. Художник також іноді дарує свої картини, сьогоднішній захід не став виключенням. Малюнок, зроблений у стінах запорізької бібліотеки, Максим подарував одній з присутніх жінок – Галині, попередньо підписавши його «А». Зі слів жінки дізнаємося, що її онук також є дитиною з аутизмом, а картина Максима підбадьорить та порадує його. Одну зі своїх робіт хлопець планує передати відомому українському волонтеру Сергію Притулі.

Бібліотекарі підготували подарунок для художника. Ним став особливий прапор України, «прапор сили», підписаний та розмальований дітьми з інвалідністю, дітьми з аутизмом та дітьми ВПО. Та це був не єдиний сюрприз.

В Запоріжжі пройшла зустріч із художником Космо-Максом (ФОТО)

Іншим став дитячий посібник із протимінної безпеки під назвою «Зоопатруль на варті безпеки», розроблений та створений співробітниками ДСНС разом із запорізькими школярами, який подарували бібліотеці. 

Максим Бровченко розповів, що вже працює над другою книгою, яка буде продовженням «Планети «А»». Поки хлопець не знає коли вона буде готова, адже він і досі не може обрати як її краще закінчити. 

«В новій книзі розв’язується міжпланетна війна між землянами та атлантами. Ця війна дуже подібна до війни між росією та Україною. Макс зараз вирішує яким зробити закінчення, або знищити ворога, або його технології, або ж знищити обидві сторони», – коментує Оксана Бровченко, мати Максима. 

Книги «Зоопатруль на варті безпеки» та «Планета «А»» тепер представлені в оновленій бібліотеці Запоріжжя за адресою Незалежної України 68А.

Виставку картин Максима Бровченка можна подивитися за тією ж адресою 21 березня.

Авторка тексту та фото: Марія Гридасова