Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » У Запоріжжі відбулась презентація виставки, присвяченої Голокосту на Гуляйпільщині 

У Запоріжжі відбулась презентація виставки, присвяченої Голокосту на Гуляйпільщині 

У Запоріжжі відбулась презентація виставки, присвяченої Голокосту на Гуляйпільщині 

Фото: Inform.zp.ua

У суботу, 16 березня, в Запорізькому туристично-інформаційному центрі відбулася презентація виставки “Німецька окупація та Голокост у Гуляйполі і селах Новозлатопільського єврейського національного району” громадської організації “Гуляйпільські старожитності”. 

Про це повідомляє кореспондентка Inform.zp.ua, яка побувала на заході.

“Гуляйпільські старожитності” як ініціатива була створена у 2014 році, а юридично зареєстрована – у 2022. Вона працює в Запорізькому регіоні. У польових експедиціях історику Сергію Звілінському, голові організації, допомагав Сергій Білівненко – колега з Запорізького наукового товариства імені Якова Новицького. Фактично звідти й виросла ГО “Гуляйпільські старожитності”.  

“Суть роботи в нас полягала переважно в польових історико-етнографічних дослідженнях: тобто це збір матеріалу, експедиції в села, збір усноісторичного матеріалу, запис свідчень, переказів, спогадів; сканування родинних архівів. Основна увага наша останнім часом сконцентрована на роботі з родинними архівами, тому що це, як показує практика, невичерпне джерело інформації. Власне, більшість цих стендів і фото на них є якраз матеріалами з родинних архівів”, – розповідав на початку Сергій Звілінський.  

На виставці було представлено 6 стендів та оригінали архівних фотографій. За кожною – трагічна історія цілого єврейського роду, яку переповіли або нащадки, або очевидці. Усі стенди є результатом роботи великої кількості людей. Це не тільки масивна фактологічна праця, але й глибоко емоційна, оскільки кожна деталь переживається дослідником. 

“Мені здається, із всього, що я робила, за всі роки, це – найважче. Тому що такі історії не можна просто скопіювати-вставити й підібрати картинку. Вони настільки страшні, жахливі. Це ж не просто текст. Щобільше, якщо я частину вставляла, то думала, скільки ж там всього почули Сергії. І це було наживо – люди передавали ці історії. Тому тут правда велика робота”, – ділилася своїми враженнями на початку презентації дизайнерка Наталія Лобач. Вона відповідала за зовнішнє оформлення стендів.

Більшість територій, які входили до Новозлатопільського єврейського національного району, зараз знову під окупацією. Але тепер ворог прийшов зі сходу. 

“90% сіл окуповані. З колишніх єврейських сіл не окуповані, напевне, два. Точніше, територій, де вони знаходились, тому що самі села були ліквідовані ще в 50-60-х роках. Більшість же – окупація або лінія зіткнення. Вони знищені повністю, або продовжують знищуватись”, – розповів Сергій Звілінський. 

На заході були присутні гуляйпільці та запоріжці.

“Цікаво було послухати історію свого рідного краю”, – каже Марина, яка родом із Гуляйпільщини. 

“Мені дуже сподобалось і я дякую, що таку роботу проводять. Це все дуже страшно і ще страшніше, що зараз це все повторюється. Людство не робить висновки, оце дуже сумно”, – ділиться запоріжанка Олена.



Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. Експозиція представляється в рамках проєкту “Музеї: Переосмислення”. Виставка тривала два дні. 

Текст та фото: Вероніка Ведмідьова