Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Серед запоріжців шириться захворюваність на туберкульоз: як вберегтися

Серед запоріжців шириться захворюваність на туберкульоз: як вберегтися

Серед запоріжців шириться захворюваність на туберкульоз: як вберегтися

Медицина

Епідемічна ситуація з туберкульозом в Україні залишається напруженою, адже щороку від цього захворювання помирає близько 3 тисяч людей. У Запорізькій області у 2023 році зафіксовано 450 випадків захворювання, з них 39 – серед дітей.

Про небезпеку та профілактику туберкульозу розповіла лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Анна Пелих.

Ця інфекційна хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом – передається при чханні, кашлі чи навіть звичайній розмові між людьми. Особливо вразливими до туберкульозу є люди з груп ризику: особи з послабленим імунітетом, хворі на онкологію, курці, вагітні тощо.

Серед основних симптомів туберкульозу – кашель, що не проходить більше 2-х тижнів, кровохаркання, стрімке зниження маси тіла без причини, підвищена температура тіла та слабкість. 

З початку повномасштабного вторгнення ризик захворювання значно зріс через багато несприятливих факторів: погіршення житлових умов, постійний стрес, проблеми з харчуванням. Саме тому дієвими засобами профілактики є здорова їжа, заняття спортом, достатня кількість сну, регулярні прогулянки на свіжому повітрі та, звичайно, відмова від шкідливих звичок.

Існують дієві методи лікування, які при своєчасному виявленні хвороби дозволяють уникнути багатьох негативних наслідків для організму. Оперативну діагностику можливо пройти за направленням сімейного лікаря.

Водночас не варто забувати, що як і з іншими хворобами, на туберкульоз можна захворіти повторно, тому необхідно піклуватися про своє здоров’я та вчасно звертатися до лікарів.

Нагадаємо, під час війни серед запоріжців зросли ризики інфекційних захворювань. Туляремія — гостра інфекційна хвороба тварин і людини.