Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Запоріжцям нагадують про інфекційні захворювання: як уникнути хвороби

Запоріжцям нагадують про інфекційні захворювання: як уникнути хвороби

Запоріжцям нагадують про інфекційні захворювання: як уникнути хвороби

Медики

Під час війни серед запоріжців зросли ризики інфекційних захворювань. Туляремія — гостра інфекційна хвороба тварин і людини.

Про це повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

Збудник туляремії — бактерія франсіселла (Francisella tularensis), або туляремійна паличка. Основне джерело інфекції для людини — гризуни – ондатри, щури, миші, ховрахи, зайці.

Деякі види комах розповсюджують патогенні мікроорганізми через укуси тварин. Крім того, джерелом інфекції може бути вода, забруднена бактеріями. У виробничих умовах можливе зараження і через дихальну систему.

Передавання туляремії від людини до людини малоймовірне.

Інкубаційний період триває від 1 до 30 днів (найчастіше 3–7 днів). Захворювання починається гостро: температура тіла швидко підвищується до 38–40 °С, виникає озноб.

Без лікування хвороба триває довго, супроводжується лихоманкою, нагноєнням уражених лімфовузлів і розвитком ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема, артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку.

Лікування здійснюють виключно в умовах стаціонару.

Нагадаємо, у Запоріжжі зростає рівень захворюваності на грип, інші респіраторні захворюваності та COVID. Наразі застосування маскового режиму працює як рекомендація, а не обов’язкове для виконання обмеження.