Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Новини » «Через пів країни до Запоріжжя, а не до Харкова»: фейк російських пропагандистів про 110 бригаду ТрО

«Через пів країни до Запоріжжя, а не до Харкова»: фейк російських пропагандистів про 110 бригаду ТрО

«Через пів країни до Запоріжжя, а не до Харкова»: фейк російських пропагандистів про 110 бригаду ТрО

Ілюстративне фото

Пропагандисти рф поширюють фейки, маніпулюючи словами журналістки із Запоріжжя. Росіяни заявляють, що командування 110 бригади ТрО ЗСУ, яка базується на Запоріжжі, «заборонило» лікувати поранених у Харкові. Такі «висновки» пропагандисти зробили із поста в соцмережах місцевої журналістки, яка підтримала збір на реанімобіль для бригади. Дезінформацію спростували аналітики фактчекінгового проєкту VoxCheck.

Російські пропагандисти опублікували скриншот начебто волонтерки 110 бригади ТрО ЗСУ. Вона у своєму дописі «шокує» користувачів тим, що поранених військових везуть на лікування до Запоріжжя, а не в Харків.

Росіяни вказують, що саме 110 бригаду ТрО вони «знищили» в Авдіївці та, за їхньою логікою, було б швидше привезти поранених до Харкова, а не «через пів країни» до Запоріжжя. Росіяни пояснюють, що таку стратегію командування обрало буцімто через те, що харківські лікарі «допомагають військовим дезертувати та ховатися у великому місті».

 

Спростування російського фейку

Подібні заяви росіян — частина дезінформаційної кампанії кремля із вигаданими доказами. На це вказують кілька фактів, говорять аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» спростовують російські фейки про медицину:

По-перше, Єва Миронова, допис якої опублікували росіяни, насправді не волонтерка 110 бригади ТрО, а запорізька кореспондентка. 1 березня 2024 року на своїй сторінці у фейсбуці вона підтримала збір на реанімобіль для медиків 110 бригади ТрО ЗСУ. Однак вона не писала нічого щодо так званих заборон командування везти військових на лікування до Харкова.

По-друге, росіяни переплутали бригаду, яка обороняла Авдіївку від російських військ. 110-та окрема механізована бригада з Авдіївки названа на честь генерал-хорунжого Марка Безручка.

Нарукавний знак, 110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка
Нарукавний знак, 110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка

Тоді як збір оголосили для 110-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, яка дислокується в Запоріжжі. Щобільше, ця бригада брала участь у боях саме на Півдні. Тож інформація росіян про начебто заборону лікувати військових у Харкові — фейкова. На сторінці жодної з бригад не повідомляли такої інформації. У такий спосіб росіяни лише намагаються дискредитувати систему охорони здоров’я в Україні.

Нарукавний знак, 110-та окрема бригада територіальної оборони
Нарукавний знак, 110-та окрема бригада територіальної оборони

У серпні 2023 року видання The New York Times випустило статтю про медичну допомогу пораненим українським бійцям на фронті. Зокрема автор пише, що за 40 хвилин після поранення на Запорізькому напрямку, військових 110-ї бригади ТрО привезли до стабілізаційного пункту, де надали необхідну меддопомогу. Загалом на фронті створили розгалужену систему медичної евакуації із чотирма лініями надання допомоги, які охоплюють близько 20 міських обласних лікарень, стабілізаційні пункти та окремі пункти допомоги при бригадах.

Окрім цього, як пише автор The New York Times, швидкі, які перевозять військових, часто потрапляють під російський обстріл. Трапляються випадки, коли російські військові обстрілюють самі стабілізаційні пункти, де пораненим можуть оперативно надати допомогу. Проте росіяни приховують ці факти, а натомість кажуть, що це Україна «винна, що не надає допомогу пораненим». Тоді як за два роки повномасштабної війни росія пошкодила 103 цивільні автівки екстреної медичної допомоги, 258 знищила та ще 125 захопила.


Нагадаємо, 11 березня 2024 року росіяни обстріляли ракетами Запорізький район.