Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Культура » “Оскар” отримав бердянський фотограф Євген Малолєтка за співавторство фільму

“Оскар” отримав бердянський фотограф Євген Малолєтка за співавторство фільму

“Оскар” отримав бердянський фотограф Євген Малолєтка за співавторство фільму

Бердянський фотограф Євген Малолєтка із Бердянська разом із режисером Мстиславом Черновим і продюсеркою Василісою Степаненко зняли фільм “20 днів у Маріуполі”, за що отримали премію “Оскар”.

На нагородженні українська стрічка вперше отримала визнання такого рівня. Фільм “20 днів у Маріуполі” став “Найкращим документальним фільмом” на думку Американської академії кіномистецтва.

Режисер фільму Мстислав Чернов зі сцени виголосив таку промову:

“Це перший Оскар в українській історії. Напевне, я буду першим режисером, який скаже це тут: я хотів би, щоб цього фільму не було. Я хотів би, щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав цю нагороду за те, щоб росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах. Я не можу змінити історію. Не можу змінити минулого. Але. Ми всі, всі хто в цьому залі, найталановитіші люди в світі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І люди Маріуполя та ті, хто віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Тому що кінематограф формує спогади. А спогади формують історію. Дякую всім. Дякую Україні. Слава Україні!”.

Співавтором фільму став фотограф родом із Бердянська Євген Малолєтка. Він після початку повномасштабного вторгнення понад два тижні залишався у Маріуполі разом із Мстиславом Черновим і продюсеркою Василісою Степаненко, їм вдалося задокументувати воєнні злочини росіян.

Бердянец Евгений Малолетка стал фотографом года по версии The Guardian
Евгений Малолетка

У березні 2022 року Євген фотографував наслідки російських авіаударів по пологовому будинку у Маріуполі. Знімок він зробив 9 березня 2022 року. З цією світлиною Євген Малолєтка вже отримав перемогу у найавторитетнішій премії для фотожурналістів – World Press Photo 2023.

Фото - Євген Малолєтка
Фото – Євген Малолєтка

Як писав раніше Inform.zp.ua, в Україні відзначили українців за вагомий внесок та присудили Національну премію України імені Тараса Шевченка. Серед нагороджених – Євген Малолєтка, фотограф із Бердянська Запорізької області.