Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Тимчасовий захист у Європі: де можуть залишатися запорізькі переселенці

Тимчасовий захист у Європі: де можуть залишатися запорізькі переселенці

Тимчасовий захист у Європі: де можуть залишатися запорізькі переселенці

Ілюстративне фото

Запоріжці, які рятуються від війни в країнах Євросоюзу, мають оновити посвідки на проживання. Низка країн подовжили тимчасовий захист для українців ще на рік.

Як продовжити тимчасовий захист в різних країнах – читайте в матеріалі.

Чехія

Українські біженці, які перебувають у Чехії, можуть продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року. Продовження тимчасового захисту відбувається у два етапи.

Ілюстративне фото

Перший крок. Онлайн-реєстрація

  • Необхідно створити обліковий запис на Інформаційному порталі для іноземців. Заповнити форму, вказавши необхідну інформацію, а також зазначити актуальне місце проживання та підтвердити його.

За наявності дітей віком до 15 років їх реєстрацію проводять уповноважені представники. Особи, які досягли 15 років, реєструються самостійно.

  • Останнім етапом онлайн-реєстрації є вибір дати та часу візиту до відділення МВС для вклеювання візової наклейки. Після цього тимчасовий захист буде автоматично продовжено до 30 вересня 2024 року. Онлайн-реєстрацію потрібно пройти до 15 березня 2024 року.

Другий крок. Візит до відділення МВС

Під час онлайн-реєстрації треба прийти в назначену дату у відділення МВС. Змінити раніше обрану дату можна в особистому обліковому записі тільки з поважних причин. Після візиту до поліцейського відділення і вклеювання візової наклейки тимчасовий захист буде продовжено до 31 березня 2025 року. Відвідати відділення МВС потрібно до 30 вересня 2024 року.

Польща 

Тимчасовий захист для українських біженців в Польщі продовжено до 30 червня 2024 року, повідомляє сайт Канцелярії президента Польщі.

Ілюстративне фото

Дія Закону поширюється на українців, які прибули на територію країни у період із 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року.

Зазначається, що Закон був ухвалений відповідно до рішення Ради ЄС щодо продовження тимчасового захисту українських шукачів притулку до 4 березня 2025 року.

Болгарія

Тимчасовий захист для українських біженців в Болгарії продовжено до 4 березня 2025 року, повідомляється на фейсбук-сторінці Посольства України в Болгарії. 

Ілюстративне фото

Це рішення також стосується осіб без громадянства та громадян інших держав, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року та мають дійсну посвідку на проживання на території України.

Якщо такі особи не можуть повернутися до країни чи регіону походження в безпечних умовах, вони також мають право отримати тимчасовий захист шляхом реєстрації в тому самому порядку, який передбачений для громадян України та членів їхніх сімей.

Своєю чергою Державне агентство у справах біженців Болгарії додатково повідомить про дату та місця, де можна зробити перереєстрацію продовження терміну дії карток тимчасового захисту українців, які вже користуються цим статусом у Болгарії.

Люксембург

Тимчасовий захист для українських біженців в Люксембурзі продовжено до 4 березня 2025 року. Про це повідомляється у пресрелізі Міністерства внутрішніх справ країни.

Ілюстративне фото

Продовження статусу тимчасового захисту дозволяє нашим співгромадянам без обмежень працювати в країні протягом ще одного року. 

Особам, які вже користуються статусом тимчасового захисту, МВС країни надіслало листи з інструкцією, дотримання якої дозволить продовжити дію захисту. 

Українці, у яких терміни сертифікатів тимчасового захисту спливають 3 березня 2024 року та які не отримали такого листа, мають зв’язатися з Управлінням імміграції країни за допомогою електронної пошти: [email protected].

Молдова

Тимчасовий захист для українських біженців в Молдові продовжено до 1 березня 2025 року, повідомляють на сайті уряду країни.

Ілюстративне фото

Зазначається, що тимчасовий захист буде продовжено автоматично як і документ, що посвідчує особу набувача тимчасового захисту.

Відповідне рішення ухвалено виконавчою владою з метою забезпечення стабільності українців, які знайшли прихисток на території країни.

Українці з тимчасовим захистом матимуть право працювати на території Республіки Молдова і не потребуватимуть для цього отримання права на тимчасове проживання. Але для цього вони повинні зареєструватись у місцевому територіальному підрозділі Національного агентства зайнятості.

Заяву на отримання тимчасового захисту на рік можуть подати до 1 березня 2024 року українці, які вже перебувають у країні, а також громадяни України, які прибудуть у Молдову після цієї дати.

Словаччина

Тимчасовий захист для українських біженців у Словаччині продовжено до 4 березня 2025 року, 4 березня 2025 року. Відповідну постанову ухвалив Уряд країни.

Ілюстративне фото

Статус тимчасового захисту дозволяє шукачам притулку працювати на території Словаччини, здобувати середню та вищу освіту, мати доступ до медичної допомоги та житла, а також надає право на матеріальну допомогу у разі потреби.

Оновити документ, що дає дозвіл на проживання, можна через електронні служби Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки за посиланням