Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Вихідні та свята в березні: скільки відпочиватимуть запоріжці

Вихідні та свята в березні: скільки відпочиватимуть запоріжці

Вихідні та свята в березні: скільки відпочиватимуть запоріжці

Ілюстративне фото

У березні випадає низка українських, міжнародних та релігійних свят. Розповідаємо, що святкують в цьому місяці, та чи будуть додаткові вихідні.

Всього в березні 31 календарний день, з них 21 робочий день і 10 вихідних. Традиційно вихідними днями залишаються субота та неділя.

8 березня відзначається Міжнародний жіночий день. За мирних часів, відповідно до Кодексу законів про працю (КЗпП), цей день мав бути неробочим. Та під час дії воєнного стану всі додаткові вихідні скасовуються.

Декілька років поспіль в суспільстві точаться дискусії щодо скасування свята 8 Березня, як “пережитку радянських часів”, але відповідний законопроєкт все ще має статус “опрацьовується в Комітетах”.

Після зміни церковного календаря ПЦУ на новоюліанський дата Благовіщення Пресвятої Богородиці змістилася з 7 квітня на 25 березня.

А ось дата Великодня за новим літочисленням не змінилися. Цього року це свято припадає на 5 травня у християн східного обряду. Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Прощена неділя (Масляна) перед початком посту випадає на 17 березня.

У православних Великдень завжди настає пізніше, ніж у католиків. Католицький Великдень 2024 відзначається 31 березня.

Іноді католики та православні відзначають свято в один день. Так буде наступного року. Великдень 2025 у православних і католиків буде збігатися і відзначатиметься 20 квітня.

Раніше Inform.zp.ua писав, що з березня для запоріжців відбудуться зміни в нарахування пенсій та виплат для внутрішньо переміщених осіб. Окрім того, традиційно Україна перейде на “літній час” в кінці місяця.