Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Як змінилося Запоріжжя за два роки повномасштабної війни

Як змінилося Запоріжжя за два роки повномасштабної війни

Як змінилося Запоріжжя за два роки повномасштабної війни

Двадцять четверте лютого – день, який згадується в пам’яті кожного українця, як найстрашніший день у житті. Для Запоріжжя два роки повномасштабного вторгнення дорівнюють 731 дню боротьби українського народу та активних змін на шляху до остаточної деколонізації міста.

Ракетний терор Запоріжжя 

За два роки великої війни, російська федерація завдала сотні ракетних ударів по Запоріжжю. Зокрема дані Air-alarms.in.ua свідчать, що запорожці з 24 лютого 2022 року чули 628 вибухів, про які було повідомлено у ЗМІ. За цей час було зруйновано 12 багатоповерхівок, з них 9 сьогодні відбудовують. 

6 жовтня 2022 близько п’ятої години ранку, будинок на проспекті Соборному, 151 було зруйновано, унаслідок ракетного обстрілу. Тієї ночі російські військові забрали життя 19 людей. Нині триває реконструкція цього будинку.

Разрушенный дом в Запорожье
Разрушенный дом в Запорожье, проспект Соборный

Вночі з 8 на 9 жовтня 2022 року російські військові завдали ракетний удар по дев’ятиповерхівці за адресою вул. Зестафонська, 8. У результаті обстрілу було повністю зруйновано один із під’їздів, та вбито 13 людей. Станом на сьогодні відбудова цього будинку ще не розпочалася, проте проєкт вже створено.

22 березня 2023 року армія РФ здійснила ракетний обстріл Запоріжжя, унаслідок якого було зруйновано значну частину дев’ятиповерхівок за адресами Запорізька, 2-а та Запорізька, 2-б. Тоді загинув один чоловік. Наразі триває відбудова цих двох будинків: посилення конструкцій в середині квартир, заміна вікон і балконів.Спасатели ликвидируют последствия ракетного удара по Запорожью (ФОТО)

Допомога переселенцям

Не дивлячись на свої болісні рани та потребу у допомозі, Запоріжжя стало прихистком для тисяч переселенців із різних куточків України. За офіційними даними, в обласному центрі сьогодні зареєстровано понад 160 тисяч внутрішньо переміщених осіб, а у Запорізькому районі ще 70 тисяч.

Город начал принимать эвакуирующихся 40 дней назад. За это время в Запорожье прибыло 108 788 вынужденных переселенцев. Среди них - 30 096 детей. 
Эвакуация людей

Найбільше переселенців із Василівки, Мелітополя, Енергодару, Бердянська та Маріуполя. Сьогодні ці люди не лише чекають можливості, щоб повернутися додому. Вимушені переселенці разом із вірою в деокупацію своїх міст, відкривають у Запоріжжі власні бізнеси. 

Нічого спільного із країною-агресором

За 730 днів повномасштабної війни, запоріжці зробили багато для деколонізації свого міста від впливу країни-агресора. На сьогодні одним з найвизначніших рішень міської влади є знесення у центрі міста пам’ятника Олександру Пушкіну – головному імперському письменнику.

Площадь Пушкина в Запорожье переименовали: как она теперь называется
Майдан Владимира Вернадского (бывш. – площадь Пушкина)

Відтепер колишня площа Пушкіна має ім’я видатного українського науковця Володимира Вернадського. Декомунізація міста проводиться постійно, так протягом 2023 року в Запоріжжі перейменували 143 вулиці та провулки, які були пов’язані з росією.

Крім того, активна українізація проводиться стосовно рекламних банерів, вивісок та інформаційних стендів. Сьогодні в місті рідше можна зустріти назву магазину мовою окупанта. Комунальники демонтують такі об’єкти, оскільки чинне законодавство вимагає розміщувати рекламу лише державною мовою. 

“Найтривожніша” область

Ще одним випробуванням для запоріжців стали повітряні тривоги. За даними порталу Air-alarms.in.ua, у Запорізькій області з початку повномасштабного вторгнення 3537 разів лунала сирена (станом на 16:00 24 лютого). Запорізька область у 2023 році в рейтингу регіонів стала другою (після Донецької області) за кількістю оголошених повітряних тривог. Про це свідчать дані проєкту “Alerts Wrapped 2023”, який створив сервіс “Мапа тривог” спільно із Вадимом Клименком.

Алея Героїв

Запоріжжя – це місто, яке точно знає ціну української перемоги. 1 жовтня 2023 року в центрі міста встановили “Алею Героїв”. Відтоді призми із портретами загиблих українських воїнів супроводжують всіх, хто їде по проспекту Соборному. 

Алея героїв. Фото: Inform.zp.ua

Їх кількість постійно збільшується, сьогодні “Алею Героїв” доповнили ще 20 призм. Запорожці завжди мають пам’ятати про те, як українські захисники виборюють незалежність для країни ціною свого життя.

Авторка тексту: Євгенія Казанцева