Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » В МАГАТЕ назвали 5 принципів безпеки Запорізької атомної станції

В МАГАТЕ назвали 5 принципів безпеки Запорізької атомної станції

В МАГАТЕ назвали 5 принципів безпеки Запорізької атомної станції

ЗАЕС. Ілюстративне фото

Головний керівник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі наголосив на важливості постійного захисту фізичної цілісності Запорізької атомної електростанції та уникнення будь-яких нападів чи військових дій, які можуть загрожувати безпеці цього об’єкту.

Цю позицію він зазначив у прес-релізі, опублікованому на веб-сайті агентства.

У зв’язку з триваючою нестабільною обстановкою навколо ЗАЕС, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі знову закликав до максимальної стриманості та твердого дотримання п’яти конкретних принципів, визначених ним на засіданні Ради Безпеки ООН.

Гроссі озвучив п’ять принципів забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції:

  • Не можна здійснювати жодних атак із боку ЗАЕС або щодо неї, зокрема, спрямованих на сховище відпрацьованого ядерного палива, іншу критичну інфраструктуру або персонал.
  • ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище або база для військовослужбовців та зберігання важкого озброєння, наприклад, реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, танків.
  • Не можна піддавати ризику електрозабезпечення ЗАЕС. Має бути гарантованим й убезпеченим постійне зовнішнє живлення станції.
  • Всі споруди, системи й компоненти, необхідні для безпечної та надійної роботи ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів.
  • Не повинно відбуватися жодних дій, що підривають ці принципи.

Нагадаємо, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС існує ризик повторного блекауту, адже працює лише одна лінія живлення.