Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » У перемогу України вірять 85% людей: які сьогодні настрої  в українців

У перемогу України вірять 85% людей: які сьогодні настрої  в українців

У перемогу України вірять 85% людей: які сьогодні настрої  в українців

Проспект у Запоріжжі

Соціологічна група “Рейтинг” 19 лютого опублікувала результати дослідження динаміки суспільно-політичних настроїв серед українців. Моніторинг започаткували на третій день повномасштабного вторгнення росії, майже за два роки соціологи провели 26-хвиль досліджень. 

В опитуванні брали участь люди від 18 років з усіх областей України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де відсутній український зв’язок.

За результатами дослідження, спостерігаються зміни в оцінці загальної ситуації в Україні. Вперше із березня 2022 року негативна оцінка вище за позитивну. Більше оптимізму мають українці віком 51+, а серед молодшого покоління лише 27% вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку. 

У західних областях більш розповсюджені негативні оцінки загальної ситуації в державі, і 25% невпевнені в конкретних часових рамках перемоги. Натомість в східних регіонах цей відсоток вище, серед опитаних 38% не змогли назвати очікувану дату закінчення війни.

Більшість респондентів відчувають гордість (56%), сум (39%) і страх (21%), коли думають про Україну. Порівнюючи з серпнем 2022, відчуття суму та страху зросло на десять відсотків.

Щодо оцінки тривалості та фіналу війни, то 85% впевнені у перемозі України, за умовою продовження західної підтримки. Серед опитаних лише 19% вірять, що перемогти можливо без міжнародної допомоги. Також виріс відсоток людей, які вважають, що для завершення війни знадобиться понад рік. У червні 2023 цю думку підтримували 25% респондентів, зараз 39%. 

Інші висновки з дослідження:

    • страх часто відчувають переселенці (31%), та родичі військових (25%);
    • для перемоги, вважають українці, необхідні: зброя, подолання корупції, зміна влади, об’єднання суспільства, підтримка партнерів та мобілізація;
  • більшість респондентів (64%) вважають малоймовірною окупацію росією нових територій;
  • найчастіше про потребу змінити владу та боротьбу з корупцією, вказували люди невпевнені у перемозі України;
  • багато українців замислюються про можливу загрозу економічної (48%) та політичної (45%) кризи.

Авторка: Євгенія Казанцева