Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Вірусні інфекції: що робити запоріжцям при хворобі

Вірусні інфекції: що робити запоріжцям при хворобі

Вірусні інфекції: що робити запоріжцям при хворобі

Ілюстративне фото

В Україні триває епідсезон, кількість випадків гострих респіраторних захворювань (у тому числі грипу та COVID-19) зростає. Від початку жовтня занедужали вже майже 2,5 мільйона українців.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Причиною гострих респіраторних захворювань можуть бути як бактерії, так і віруси, проте здебільшого сезонні хвороби мають вірусне походження Їх називають гострими респіраторними вірусними інфекціями або ГРВІ. Їхні прояви можуть бути різними, проте є і споріднені: температура, відчуття слабкості, нежить, біль у горлі тощо.

Не варто займатися самолікуванням. Проте якщо ви з якихось причин не маєте доступу до медичної допомоги, дотримуйтеся таких правил: пийте багато рідини; вдпочивайте; стежте за температурою тіла; дотримуйтеся режиму провітрювання приміщення; не призначайте собі ліки. Вірусні інфекції не лікують антибіотиками, більшість із них минає сама по собі. 

Також уникайте контактів із людьми, щоби не поширювати інфекцію. Та обовʼязково зверніться до лікаря за першої нагоди.

Що важливо пам’ятати у випадку підвищення температури тіла у вас чи у ваших дітей?

У дітей потрібно знижувати температуру, яка сягає позначки 38 °С, у дорослих – 38,5 °С.

Для зниження високої температури тіла використовуйте парацетамол або ібупрофен, вживати ацетилсаліцилову кислоту небезпечно. Обовʼязково дотримуйтеся інструкції!

Після приймання препаратів температура не має падати одразу до 36,6 °С. Зниження навіть на кілька десятих градуса означає, що ліки працюють.

Якщо температура не падає або зростає, це може вказувати на недостатнє споживання рідини або неправильно розраховану дозу ліків. 

Щоби температура почала падати, потрібно забезпечити тілу фізичне охолодження – зняти зайвий одяг. Можна також обтертися водою, на кілька десятих градуса прохолоднішою за температуру тіла.

Загортатися у ковдру, щоби «перепітніти», небезпечно. 

Також не можна натирати себе/дитину алкоголем/оцтом. Такі методи можуть спричинити інтоксикацію.

Висока температура тіла сама по собі не є приводом викликати «швидку». Але якщо на тлі гарячки ви маєте задишку, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та пронос, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмію, порушення свідомості, судоми – зверніться по допомогу за номером 103. 

Пам’ятайте, що захиститися від вірусних інфекцій легше, ніж їх лікувати. Тому дотримуйтеся наступних правил: регулярно мийте руки або використовуйте антисептик.

Якщо використовуєте захисну маску – робіть це правильно: періодично змінюйте і мийте руки після кожного її торкання.

Прикривайте ліктем рот і ніс, коли чхаєте або кашляєте.

Уникайте скупчень людей.

Дотримуйтеся фізичної дистанції.

Щеплюйтеся проти грипу та COVID-19.

Вакцинуватися проти грипу можна дорослим і дітям з піврічного віку, а від коронавірусної хвороби – дорослим і дітям від 5 років. 

Нагадаємо, про новий штам коронавірусу «Дженні», виявлений в Запорізькій області та які прогнози стосовно захворювання у лютому-2024 Inform.zp.ua розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак.