Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Штам ковіду “Дженні”: у зоні ризику діти та літні люди – як захиститися запоріжцям

Штам ковіду “Дженні”: у зоні ризику діти та літні люди – як захиститися запоріжцям

Штам ковіду “Дженні”: у зоні ризику діти та літні люди – як захиститися запоріжцям

Ковід

Всього від початку епідемічного сезону на грип, COVID-19 та інші респіраторні інфекції у Запоріжжі та області захворіло понад 35 тисяч людей. Серед них – 3,5 тисячі на COVID-19. Зафіксовано дві смерті від грипу та 16 – від коронавірусу.

Про новий штам коронавірусу «Дженні», виявлений в Запорізькій області та які прогнози стосовно захворювання у лютому-2024 Inform.zp.ua розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак.

«Говорити лише про один зафіксований випадок захворювання на «Дженні» – буде неправильно. Таких випадків може бути набагато більше. Періодично до Києва направляються зразки, щоб було можливо зрозуміти генетичні модифікації штамів. Проте такі дослідження досить тривалі та не дешеві – у Київ відправляється по два зразки проб з кожної області. Ось в одному з випадків підтверджено «Дженні». Але фактично таких непідтверджених випадків захворювання може бути більше. «Дженні» – це мутація вірусу омікрон», – розповів Олександр Мащак.

Олександр Мащак
Олександр Мащак

Відмінності штаму «Дженні» – низький рівень клінічної активності. Це значить, що такий вид коронавірусу менш небезпечний, також від нього може бути менше летальних випадків. При цьому цей вірус більш активний з епідеміологічної точки зору. Іншими словами, такий штам ковіду може широко розповсюджуватися серед дітей. Також «Дженні» може вражати людей віком 60+, людей з хронічними захворюваннями та людей з імунодефіцитом. Якщо для дітей захворювання може протікати без виражених симптомів, то для літніх людей, що мають хронічні захворювання, можливі навіть летальні випадки.

Щодо прогнозів рівня захворюваності серед запоріжців у лютому-2024, то вони більш оптимістичні.

«Будь-яка інфекція має фармацевтичну складову – це рівень вакцинації. Якщо від кору у Запорізькій області щеплено близько 95% населення, то від коронавірусу є два щеплення у більше половини дорослого населення. А треба зробити вже три щеплення. Тож рівень вакцинації від ковіду серед запоріжців досить низький. Також на рівень захворюваності впливає щільність соціальних контактів. А серед запоріжців відмічається низький рівень соціальної активності суспільства. Другий рік поспіль фіксується низький рівень епідеміологічного процесу по всім вірусним захворюванням. Для порівняння в інших регіонах на ковід перехворіла кожна десята людина, у Запорізькій області – захворіло на ковід приблизно 4% від населення», – говорить Олександр Мащак.

Заразитися коронавірусною інфекцією може будь-хто, а перебіг захворювання на COVID-19 залежить насамперед від імунітету людини.

За словами медиків, єдиним засобом профілактики коронавірусу, або уникнення тяжких форм інфекції, є вакцинопрофілактика. Також не можна нехтувати простими правилами здорового образу життя.

Для отримання щеплення необхідно звернутись до будь-якого закладу охорони здоров’я первинної ланки, направлення від сімейного лікаря не потрібне.

Загальний рекомендований курс вакцинації для дорослих – це 3 щеплення, одне з яких бустерне. Четверта і п’ята доза – це сезонні бустери, які треба робити лише людям з групи ризику тяжкого перебігу COVID.

Для всіх вакцинованих дітей віком 12–17 років в Україні дозволили першу бустерну дозу вакцини проти COVID. Бустерна доза рекомендується через 6 місяців після завершення первинного курсу вакцинації.

Адреси пунктів щеплень від COVID у Запоріжжі.

Нагадаємо, застосування маскового режиму працює як рекомендація, а не обов’язкове для виконання обмеження.