Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » ГРВІ, грип, Covid: як запоріжцям розрізнити захворювання

ГРВІ, грип, Covid: як запоріжцям розрізнити захворювання

ГРВІ, грип, Covid: як запоріжцям розрізнити захворювання

Медицина

Сезон захворювань на респіраторно-вірусні інфекції у Запорізькій області триває. З початку епідемічного сезону 2023/2024 захворюваності на грип та інші ГРВІ у Запорізькій області захворіло 36 787 осіб – 4,2% населення (по Україні перехворіло 6,4% населення) з них хворі на COVID-19 склали 3 583 особи – 10% (по Україні – 5,7%).

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Запоріжцям розповідають, як розрізнити захворювання та обрати дієвий спосіб лікування.

Перші симптоми: яка різниця між застудою та грипом?

Грип починається раптово. Часто на початку хвороби з’являється сильний головний і мʼязовий біль, гарячка, слабкість і виражена втома. Застуда ж розвивається впродовж кількох днів, і часто люди переносять її «на ногах». Зазвичай вона починається з першіння в горлі та нежитю. Протягом декількох днів у людини болить горло, закладений ніс, злегка підвищена температура, зʼявляється слабкість і головний біль.

Перші симптоми: яка різниця між грипом та COVID-19?

Грип починається з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми – кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі додаються згодом. Тоді як COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів.

Вірус грипу вражає передусім верхні дихальні шляхи та легені і на додачу – безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Найпоширенішими ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози. Крім цього, перебіг грипу загострює хронічні захворювання, зокрема цукровий діабет, бронхіальну астму, хронічне обструктивне захворювання легенів тощо.

До груп ризику важкого перебігу захворювання належать:

  • Вагітні
  • діти до 5 років
  • люди старше 60 років
  • люди із хронічними захворюваннями.

Як захистись?

По-перше, дотримуйтесь простих правил, вони допоможуть захистись від інфекції:

  • мийте руки і не торкайтеся обличчя
  • уникайте натовпу, дотримуйтесь дистанції
  • подбайте про захист органів дихання
  • стежте за достатньою кількістю сну
  • будьте фізично активними
  • уникайте стресу
  • підтримуйте водний баланс.

Вакцинація – найдієвіший спосіб захиститися від грипу та Covid-19, попередити важкі ускладнення хвороб. Вакцина позитивно впливає на імунітет людини, зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно. Щеплення проти грипу та COVID-19 можна робити одночасно.

Якщо все ж таки захворіли, основні поради:

  • залишайтеся вдома
  • захворів хтось поруч – уникайте близького контакту

Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем, не займайтеся самолікуванням.

Нагадаємо, про новий штам коронавірусу «Дженні», виявлений в Запорізькій області та які прогнози стосовно захворювання у лютому-2024 Inform.zp.ua розповів заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Мащак.