Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Компенсацію за зруйноване житло в Мелітополі можна отримати в цьому році: як це зробити

Компенсацію за зруйноване житло в Мелітополі можна отримати в цьому році: як це зробити

Компенсацію за зруйноване житло в Мелітополі можна отримати в цьому році: як це зробити

Мелитополь. Фото: depositphotos

В Україні працює пілотний проєкт з обстеження знищеного майна в Мелітополі через війну. Власники пошкоджених домівок можуть отримати компенсацію.

Цей проєкт продовжать в цьому році, повідомила Голова комітету ВР ​​з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії Слуга народу Олена Шуляк.

Пілотний проєкт розпочали 14 листопада 2023 року. За три місяці у Реєстр пошкодженого майна з Мелітопольської громади внесено 279 об’єктів.

За словами шуляк, вимог до зображень зруйнованого житла багато. По-перше, геометрична проєкція пікселя зображення повинна була бути не більше ніж 50 сантиметрів/піксель. По-друге, фото повинно було містити багатоспектральні дані, щоб забезпечувати відрізнення предметів. По-третє, фото потрібно було зробити у світлу пору доби за низької хмарності з напрямку знімання, що спрямований прямо над об’єктом. Крім цього, враховувалися тільки ті фото, які містили відомості про дату, час знімання з точністю до хвилини.

Жителі Запорізької області надіслали понад 1000 заяв на компенсацію за пошкоджене житло, і 78% з них вже опрацювали.

В Мелітопольській громаді обстежували багатоквартирні будинки, будинки з однією квартирою і приватні будинки після подачі заявки власника.

“Планувалося, що пілот триватиме протягом трьох місяців – з 14 листопада 2023 року до 14 лютого 2024 року. Згідно з попередніми розрахунками цього часу цілком достатньо, щоб протестувати механізм дистанційного обстеження житла. Тому заявки громадяни все ще можуть подавати – їх прийматимуть не до 7 лютого, а до 15-го. Після цього проєкт продовжать, тобто можливість отримати компенсацію буде і потім. Більше того, зараз ми очікуємо формування перших житлових сертифікатів для громадян з Мелітополя”, – додала Шуляк.

Уряд пропонує розширити цей проєкт й на інші окуповані території.