Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Спалах ротавірусної інфекції у Запоріжжі: як виявити хворобу та не сплутати з вірусом грипу

Спалах ротавірусної інфекції у Запоріжжі: як виявити хворобу та не сплутати з вірусом грипу

Спалах ротавірусної інфекції у Запоріжжі: як виявити хворобу та не сплутати з вірусом грипу

Медицина

У Запоріжжі в одному із медзакладів закритого типу зареєстровано спалах ротавірусної інфекції. Виявлено 17 хворих, всі дорослі. Триває щоденний моніторинг поточної епідситуації з інфекційної захворюваності.

Як повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, на даний час стан хворих задовільний. Нових випадків захворювання у медзакладі не зареєстровано.

Inform.zp.ua розповідає, як виявити цю хворобу, які є засоби профілактики та як не сплутати ротавірусну інфекцію з іншими захворюваннями.

Що таке ротавірусна інфекція?

Ротавірус — одна з форм гострої кишкової інфекції, яка здебільшого виникає в холодну пору року. Інкубаційний період триває до 5 діб. Передавання відбувається контактно-побутовим шляхом.

Ротавірус отримав свою назву від латинського слова “rota” – колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

За статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також, це захворювання може носити епідемічний характер.

Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ. Різниця в тому, що по своїй природі вірус грипу може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, але ні шлунок, ні кишківник не відносяться до органів дихання. Ротавірус, будучи кишковою інфекцією, не має жодного відношення до вірусу грипу.

Заходи профілактики

Заходи індивідуальної профілактики при ротавірусної інфекції такі ж, як і при будь-якої гострої кишкової інфекції:

– дотримуйтеся особистої гігієни, мийте частіше руки, особливо перед їжею і після відвідин туалету;

– не вживайте в їжу немиті овочі, фрукти і зелень;

– проводьте правильну кулінарну і термічну обробку харчових продуктів, дотримуйтесь умов і термінів їх зберігання;

– не вживайте воду з невідомих джерел, пийте кип’ячену або очищену воду;

– намагайтеся не харчуватися на вулиці, це стосується особливо дітей.

Щодо профілактики ротавірусної інфекції, єдиний ефективний шлях – вакцинація. Вакцинуватися потрібно у віці від 6 до 32 тижнів від народження. Вакцина вводиться через рот двічі, з інтервалом не менше місяця.

Також, щоб вберегти дитину від зустрічі з ротавірусом, потрібно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їжею. 

Якщо ротавірус вже виявлений, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні мити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає подальшу його передачу.

Що робити при захворюванні?

При виникненні симптомів таких як різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, негайно треба звернутися до лікаря.

Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Захворювання дуже заразне, відноситься до “хвороб брудних рук”. Джерелом ротавірусів є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування.

Нагадаємо, в Одесі і Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції. Тривають протиепідемічні заходи й лабораторні дослідження.