Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Навчання запорізьких студентів фінансуватиме держава: що відомо про новий законопроєкт

Навчання запорізьких студентів фінансуватиме держава: що відомо про новий законопроєкт

Навчання запорізьких студентів фінансуватиме держава: що відомо про новий законопроєкт

Ілюстративне фото

Верховна Рада розглядає новий законопроєкт про фінансування вищої освіти. Згідно цього закону, різниці між контрактною та бюджетною формою навчання майже не буде. 

Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України. 

Вчора, 5 січня, Кабінет Міністрів України погодив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам”.

Які зміни чекати запорізьким студентам?

  • Жорсткого розділення на “бюджетників” і “контрактників” не буде. Більшість студентів навчатиметься за державним або регіональним замовленням, державними грантами, пільговими довгостроковими кредитами, коли їхню вартість навчання повністю або частково сплачуватиме держава, а решту здобувачів фінансуватимуть за кошти фізичних (юридичних) осіб.

  • Розмір державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання знань (ЗНО/НМТ) та може сягати до 100% покриття вартості навчання. Іншу частину студент співфінансуватиме або матиме можливість отримати пільговий довгостроковий кредит.

  • Система державного замовлення залишається. Найкращим студентам буде надано можливість безоплатно навчатися за конкурсними балами абітурієнтів.

  • Бюджетні місця для вразливих категорій вступників збережуться.

Якщо Верховна Рада оперативно ухвалить законопроєкт, нова система грантів запрацює вже з вересня 2024 року.


Раніше ми писали, що восени минулого року Рада оборони хотіла перевести школи на змішаний формат навчання. Наразі ремонт укриттів у навчальних закладах продовжується.