Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » Троє людей в Запорізькій області померли від ботулізму

Троє людей в Запорізькій області померли від ботулізму

Троє людей в Запорізькій області померли від ботулізму

Ботулізм

В Запорізькій області захворіло шестеро людей на ботулізм, троє з яких померли. Постраждалі вживали копчену рибу власного виготовлення та консервовані гриби домашнього приготування.

Про це повідомили в пресслужбі державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Всього в області протягом 2023 року на території Запорізької області зареєстрували 4 випадки захворювання на ботулізм. Шестеро людей постраждали від хвороби, троє з них померли.

“Основною причиною ботулізму, що є характерною для Запорізької області – є вживання в їжу річкової копченої, в’яленої та соленої риби і рибопродуктів домашнього приготування. Причинами виникнення цих випадків ботулізму було порушення технології приготування, зберігання та недотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування в домашніх умовах”, – зазначили фахівці.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини та може призвести до тяжких наслідків. У той же час, ботулізму в більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Щоб уберегтися від ботулізму уникайте споживання:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

– м’ясних та грибних консервів;

– консервів домашнього виробництва;

– якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Надалі з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого непокоїть “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, тяжкість читання, що пов’язане з паралічем м’язів очей). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на почуття грудки в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі – всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста або викликайте швидку допомогу. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості хвороби.