Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » В запорізьких медіа – 78% місцевих новин, майже половина з них – про війну і її наслідки

В запорізьких медіа – 78% місцевих новин, майже половина з них – про війну і її наслідки

В запорізьких медіа – 78% місцевих новин, майже половина з них – про війну і її наслідки

Війна / Война

Коли локальні сайти публікують новини місцевого контекста – це стандарт. Всеукраїнські чи міжнародні новини в регіональних онлайн-медіа, за невеликими виключеннями, виглядають, скоріше, дивно, ніж доречно. Втім контентну стратегію кожне медіа обирає самостійно. Більшість запорізьких сайтів роблять акцент саме на локальні новини, власне, в чотирьох з п’яти проаналізованих медіа більшість новин стосувалася саме Запоріжжя чи регіону. Тільки один сайт мав майже порівну місцевих і всеукраїнських новин. Загалом, в аналізованих медіа (061.ua, Забор, Перший Запорізький, Акцент, zp.vgorode.ua), 78%, або три з чотирьох новин були про місто чи регіон, 14% – новини всеукраїнського спрямування і лише по 2% публікацій стосувалися інших регіонів чи міжнародних новин. Ще 4% новин потрапили до категорії інші. При цьому майже половина місцевих новин, або 48%, стосувалася війни і її наслідків. Кожна четверта новина, або 26% публікацій, була про кримінал і надзвичайні події. 

Такі результати моніторингу ІМІ, проведеного з 6 по 10 листопада, в  якому ми визначали типи новин (місцеві/регіональні, новини інших регіонів, всеукраїнські, міжнародні, інші) та тематику місцевих/регіональних новин.

Найбільше місцевих новин публікували Перший Запорізький (91%) і 061.ua (90% новин в стрічці). Зазвичай цей відсоток навіть вище, але саме в цей період на території області відбулася трагедія з 128-ю бригадою, коли Запорізькій області внаслідок ракетного удару загинуло 19 бійців 128 гірсько-штурмової бригади. Тож, частина новин про це стосувалася  загальнонаціонального масштабу. Інформацію ж  про цей факт і подальший розвиток подій публікували всі проаналізовані медіа.
Найменше локальних новин публікувала мережеве Вгородє. На локальні новини тут прийшлося трохи менше половини публікацій, 49%. Одночасно саме тут було найбільше всеукраїнських новин, 42%. Другим по кількості всеукраїнських новин став сайт Акцент, у якого 22% новин, або майже кожна п’ята публікація в стрічці, стосувалася подій національного масштабу.

В основному, крім повідомлень щодо трагедії з 128-ю бригадою, всеукраїнські новини стосувалися оформлення різних статусів, наприклад, статусу “діти війни” або змін в нарахуванні пенсій,  або інформації про створення петицій щодо нагородження загиблих героїв. Також, наприклад, сайт Забор публікував новини про загибель помічника Залужного, Вгородє – інформацію про Євробачення, а ще про курси валют в Україні і блокування Приватбанком рахунків, які торгують криптовалютою. Ще в стрічках зустрічалися новини про медицину і здоров’я, зокрема, новий штам коронавірусу, який вже виявили в Україні.

Серед новин з інших регіонів йшлося, серед іншого, про мовний скандал з Іриною Фаріон, в міжнародних новинах – про позицію США щодо мирних перемовин України з РФ та рішеннях агресора щодо загарбаних земель в Запорізькій області.

Що стосується місцевих новин, тематику яких ми дослідили окремо, то більшість з них становила інформація про війну, бойові дії і кримінал або надзвичайні події (по 26% новин відповідно). Крім того, ще 22% новин були присвячені соціальним наслідкам війни. 

Високий відсоток кримінальних новин привертає увагу. Такі показники кількості криміналу в новинах впали на початку повномасштабного вторгнення і трималися на нижчому рівні доволі довго, втім зараз кримінальні новини знову почали змагатися за лідерство у темах в регіональних новинах запорізький сайтів. Власне, всі аналізовані сайти  в певній мірі рівномірно багато писали про кримінальні новини. Найбільше таких публікацій було на Акценті (29% від загальної кількості новин), найменше  – у сайта Перший Запорізький (24% новин). Кримінальні новини включали в себе як новини, назвемо це про кримінал мирного часу, наприклад, як п’яний водій спровокував ДТП чи як чорні ріелтори заволоділи квартирою запорожця, або правоохоронці (нарешті) затримали групу чоловіків, які займалися рекетом міських перевізників, так і кримінал воєнного часу, про колаборантів і злочинців, які працюють на ворога. Як, наприклад в новинах про звинувачення у держзраді правоохоронця з Якимівки, який перейшов на сторону ворога,  або про вирок корегувальнику ракет.

Про війну і бойові дії в стрічках новин на всіх сайтах можна знайти інформацію про обстріли і атаки території області з боку російських агресорів, їх кількість і місця влучання. В тематиці соціальних наслідків війни, включно з ТОТ, публікувалися новини про рішення окупантів щодо захоплених територій Запорізької області, як тут про мобілізацію на ТОТ або ситуацію на Запорізькій АЕС. Руйнування цивільної інфраструктури, загибель цивільних, поховання загиблих героїв також вже стали звичною повісткою для новинних стрічок  запорізьких медіа.

Власне, ці три теми – війна, її соціальні наслідки і кримінал складали три з чотирьох місцевих новин на аналізованих запорізьких сайтах. Ще 15% новин стосувалися місцевої політики, економіки і соціальної проблематики. В стрічках публікувалися як новини по безпосередні рішення чиновників, наприклад, про витрату 6 млн грн на прибирання вулиць, так і комунальні проблеми, такі як дефіцит комунальників для роботи взимку або відключення світла по місту.

На 11% місцевих новин склали публікації про здоров’я і медицину, культуру і спорт,  волонтерство і права людини. Про волонтерські ініціативи в місцевих новинах опублікували всього 2% новин, про права людей і  вразливі категорії населення, в тому числі ВПО, яких в запорізькому регіоні багато, новин було ще менше – 1%. МОжливо, це ті теми, на які варто, особливо під час повномасштабної війни, звернути більше уваги, ніж на численні кримінальні новини.


Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.