Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Події » Спорт » Відбір на чемпіонат Європи 2024: попереду – вирішальні матчі

Відбір на чемпіонат Європи 2024: попереду – вирішальні матчі

Відбір на чемпіонат Європи 2024: попереду – вирішальні матчі

Футбол

Відбірковий етап головного європейського турніру збірних добігає кінця. Командам залишилося провести лічені матчі, щоб кваліфікуватися на чемпіонат Європи 2024 року або ж пролетіти повз нього. Українська національна команда вже зіграла 7 поєдинків з 8. І наразі її положення є досить хитким, оскільки математичний шанс на прохід далі усе ще є, але де-факто вірогідність цього низька. 

За регламентом змагань пряму путівку до фінальної частини чемпіонату Європи 2024 року отримують по 2 кращих команди з кожної групи. Таких груп 10, у кожній з них грає 5 або 6 збірних. Україні в суперники дісталися потужні Англія та Італія, а також Пн. Македонія та Мальта. Хто є фаворитами, стало зрозуміло відразу після жеребкування. Через це мало хто сподівався на впевнений вихід із групи. Але такий сценарій все ще можливий.

Коли зіграє збірна України та які шанси на прохід

У кваліфікації чемпіонату Європи українській національній команді лишилося провести одну гру – проти Італії. Матч відбудеться 20 листопада, о 21:45 за київським часом. Але навіть перемога у ньому ще на гарантує успішного виходу на Євро-24. Наразі турнірна таблиця групи до якої потрапила збірна України має такий вигляд:

  1. Англія, 6 матчів/16 очок.
  2. Україна, 7/13.
  3. Італія, 6/10.
  4. Пн. Македонія, 6/7.
  5. Мальта, 7/0.

Італійцям, крім України, залишилося зіграти з македонцями. У випадку двох перемог саме футболісти з Апеннінського півострова отримають путівку на Євро-24. Якщо ж збірній України вдасться зіграти внічию, а Італія переможе македонців, то обидві команди матимуть по 14 балів. У такому випадку вирішальними стають очні зустрічі. І оскільки українці програли перший матч, то й нічия залишить їх «за бортом». Усе на що залишається сподіватися – це або на перемогу підопічних Сергія Реброва, або на нічию італійців і македонців.

Надії на інших: альтернативний шлях

Команди, які не змогли здолати відбір на Євро-24 та отримати путівку, мають «запасний аеродром» у вигляді стикових матчів. Туди потрапляють кращі представники дивізіонів A, B та C Ліги націй, що не кваліфікувалися напряму. Від кожного з них змагатиметься по 4 команди, які й розіграють путівки між собою. Чи потрапить Україна до четвірки кращих, залежатиме від результатів інших.

Щоб у випадку 3-го місця в групі потрапити до стиків, збірній потрібен прохід Сербії на Євро через основний відбір. Якщо ж цього не станеться, ситуація значно ускладниться. Отримання чи неотримання місця у плей-офф залежатиме від виступів Греції, Нідерландів та Ізраїлю. Наприклад, якщо греки пройдуть напряму, а серби та нідерландці – ні, то Україну врятує лише прямий прохід ізраїльтян, який здається фантастичним. Але, хоч ситуація поки що і виглядає заплутаною, теоретичні шанси виходу національної команди на чемпіонат Європи залишаються досить високими.


Рекламний матеріал. Автор sport.ua: Сергій Циба