Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » “Президент звільнив людину, яка не цікавилась, що відбувається на передовій та в госпіталях України»,- Сергій Сошинський про звільнення командувачки Медичних сил ЗС

“Президент звільнив людину, яка не цікавилась, що відбувається на передовій та в госпіталях України»,- Сергій Сошинський про звільнення командувачки Медичних сил ЗС

“Президент звільнив людину, яка не цікавилась, що відбувається на передовій та в госпіталях України»,- Сергій Сошинський про звільнення командувачки Медичних сил ЗС

Медицина на фронті

Президент України, Володимир Зеленський, замінив керівника Медичних сил Збройних сил України, призначивши генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука на цю посаду замість Тетяни Остащенко. 

Про це Президент повідомив у вечірньому зверненні 19 листопада.

«Нарешті Президент України почув поранених і лікарів України! Нарешті звільнив людину, яка на всі пропозиції протягом понад 600 днів війни відповідала: «нічого не потрібно, все чудово відомо, все добре у поранених, ми (КМС) все робимо вчасно та якісно» і взагалі не цікавилась тим, що насправді відбувається на передовій та в госпіталях і у лікарнях України.

Я особисто, і всі, хто причетний до медицини війни, вдячні Президенту України за заміну керівника КМС. Віримо, що пан Казмірчук Анатолій Петрович на цій посаді зробить усе можливе, щоб поранені дійсно мали вчасну та потрібно їм медичну допомогу»,- написав у Фейсбук ініціатор нацпрограми #ВрятуйКінцівку, ексрадник міністра охорони здоров’я України Сергій Сошинський.

По центру, Ініціатор нацпрограми #ВрятуйКінцівку, ексрадник міністра охорони здоров'я України, Сергій Сошинський
На фото по центру, Ініціатор нацпрограми #ВрятуйКінцівку, ексрадник міністра охорони здоров’я України, Сергій Сошинський

Президент відзначив необхідність нового рівня медичного забезпечення для воїнів.

“Потрібен принципово новий рівень медичного забезпечення наших воїнів. Від якісних турнікетів до повної цифровізації та прозорості в постачанні, від якісного тренування до щирої комунікації з бойовими медиками в тих підрозділах, де медицина розгорнута дійсно правильно та дійсно ефективно”, – сказав Зеленський.

Що передувало звільненню?

Тетяна Остащенко, колишня командувач Медичних сил ЗСУ
Тетяна Остащенко, колишня командувач Медичних сил ЗСУ

Критика низької якості турнікетів у аптечках військових та бездіяльність щодо вирішення проблем фронтових медичних підрозділів – ці питання озвучували волонтери та бойові медики протягом тривалого часу, а також політики, включаючи народну депутатку Інну Совсун, котра повідомляла про проблему низької якості турнікетів, що несуть ризик для військових.

Влітку 2023 року на комітеті нацбезпеки й оборони Верховної Ради, Совсун наголосила, що “чверть турнікетів на руках у військових – незрозумілої якості. Можуть спрацювати, а можуть – не спрацювати”. 

Народна депутатка, членкиня парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська також критикувала діяльність пані Остащенко. Бобровська заявляла, що у 2023 році Медичні сили не передавали у ЗСУ аптечки, їх воїни отримували через Міжнародну допомогу. 

Також повідомлялося, що аптечки не були перевіреними, бо “досі немає стандартів вимог якості до тактичної аптечки в Україні”. 

Питання ампутацій 

Протези для українських військових
Протези для українських військових

Зазначимо, за оцінкою експертів, внаслідок активної фази війни в Україні приблизна кількість поранених вже сягає понад 200 000, серед яких – близько 20 тисяч людей з ампутаціями. Фахівці стверджують, що відсоток ампутацій, щодо поранених, в Україні, на жаль, в рази більший, ніж в інших війнах.

Ампутаціям сприяють: недостатнє фінансування галузі охорони здоров’я, медичні помилки, неправильне використання турнікетів, складні інфекції, тощо. Понад 70 % воєнних травм – це саме травми рук і ніг.  

Незамінним помічником держави у роботі з постраждалими під час повномасштабного вторгнення стала нацпрограма #ВрятуйКінцівку, що має на меті запобігти ампутаціям і провести 15 000 операцій зі збереження кінцівок протягом наступних років.