Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Осіння риболовля в Запоріжжі: де не можна ловити рибу та які загрожують штрафи

Осіння риболовля в Запоріжжі: де не можна ловити рибу та які загрожують штрафи

Осіння риболовля в Запоріжжі: де не можна ловити рибу та які загрожують штрафи

Рибалка

Деяких рибалок приваблює саме осіння риболовля, адже є можливість вполювати хижу рибу великих розмірів. До того ж останні теплі дні так і манять проводити більше часу біля води.

Розповідаємо, де в Запоріжжі можна наловити рибу, які є заборони та штрафи за їх порушення.

Де ловити рибу в Запоріжжі?

У Запоріжжі можна відправитися на риболовлю в село Розумівка, що на правому березі Дніпра. Там є ставок, де можна зловити на гачок сома, ляща і карася. Найзручніше добиратися власним транспортом.

Також “рибне місце” є на урочищі Вирва, неподалік від Гранітного кар’єру. Там можна виловити з Дніпра тарань, підлящика, карася. Потрапити туди можна на автомобілі.

Урочище Вирва.
Фото: Inform.zp.ua

Де забороняється рибалити?

В Запорізькій області діє заборона на вилов риби впродовж всього року на ділянці Каховського водосховища униз від греблі Дніпровської ГЕС на відстані 2 км. На Дніпровському водосховищі забороняється рибалити у верхніх б’єфах гребель (гідростанцій) на відстані ближче ніж 500 м до греблі. Про це Inform.zp.ua повідомили в Управлінні державного агенства меліорації та рибного господарства у Запорізькій області.

У Запорізькій області від 24 жовтня 2023 року затвердили перелік меж зимувальних ям у період зимівлі водних біоресурсів. З 1 листопада і до початку нерестової заборони там забороняється будь-яке рибальство. З переліком зимувальних ям ви можете ознайомитись за посиланням.

Які є заборони у рибальстві

Є кілька важливих заборон, не дотримуючись яких, ви можете отримати штраф. Ловити рибу не можна в:

  • період, коли діє нерестова заборона;
  • період, коли діє заборона на ловлю під час линьки;
  • період, коли діє заборона на ловлю в зимувальних ямах;
  • період, коли діє заборона на ловлю з човна (закриття навігації, нерест).

Основні заборони на риболовлю в Запорізькій області діють з квітня по червень.

Незалежно від сезонних обмежень, в законі написаний список знарядь лову, які заборонені при будь-яких умовах і відноситься до браконьєрських. Штраф можна отримати, якщо використовувати:

  • отруйні та вибухові речовини;
  • електрострум;
  • колючі знаряддя;
  • пневматична і вогнепальна зброя (крім, гарпунних підводних рушниць);
  • верши, бредні, мережі та ін., тобто промислове знаряддя лову.

Штрафи за порушення обмежень

Наразі діють наступні штрафи за порушення любительського рибальства в Україні:

  • Порушення правил рибальства – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до десяти
    неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають
    дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів) – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення,
    які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Яку рибу можна ловити

Відповідно до чинних правил, рибалка може необмежено ловити атерину, верховодку, карликового сома, ротань-головешку, сонячного окуня, тюльку, чебечка амурського, рапанів.

Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

Однак на всі інші види риб (білий амур, лин, лящ, щука, товстолоб тощо) діє обмеження до трьох кілограмів чи одна штука, якщо на цю особину стоїть подібний ліміт.

Стосовно раків, то їх можна виловити не більше 30 штук, молюсків – до п’яти кілограмів, а креветок – до кілограма.

Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

Також в Україні збільшили штрафи за незаконний вилов.

Українців попередили про штрафи. Запам'ятайте ці правила вилову риби, щоб не влетіти в копійку

В Україні контроль над дотриманням правил риболовлі здійснюється на державному рівні. Вся нормативно-правова база, що стосується рибного господарства, охорони водних біоресурсів, використання водойм, а також правил спортивної та аматорської риболовлі знаходиться на сайтах Державного агентства рибного господарства України, а також Головного управління охорони водних біоресурсів.

Чи можна рибалити під час комендантської години?

Під час комендантської години заборонено ходити на риболовлю. Наприклад, у Запоріжжі вона розпочинається в 00:00 й триває до 05:00. Громадяни, які не мають спеціальних перепусток, повинні перебувати вдома.

Як писав раніше Inform.zp.ua, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про встановлення адміністративної відповідальності за порушення комендантської години.