Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Виплати для ВПО, які повернулися з-за кордону: ключові деталі

Виплати для ВПО, які повернулися з-за кордону: ключові деталі

Виплати для ВПО, які повернулися з-за кордону: ключові деталі

Ілюстративне фото

Вимушені переселенці скаржаться, що після повернення з-за кордону не можуть отримати виплати. Кабінетом Міністрів України вже розробляється проєкт, який врегулює це питання.

Про це повідомляє Мінреінтеграції. 

“На гарячу лінію Мінреінтеграції надходять скарги щодо випадків відмов призначення виплат переселенцям, які виїхали з ТОТ і деякий час перебували за кордоном”, – інформує міністерство. 

Чинним законодавством передбачено, що на виплати мають право внутрішні переселенці з територій, що входять до Переліку. Але за умови, що:

  • стосовно цих територій не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації;
  • ці особи не перебували за кордоном більш ніж 30 днів підряд на дату звернення по допомогу.

За інформацією міністерства, вже напрацьовано проєкт Постанови КМУ про підтримку громадян, які повернулися до України після перебування за кордоном. Згідно з цим проєктом, особи, які вперше звертаються за виплатами, зможуть отримати їх через 15 днів після повернення.

“Люди виїжджають із тимчасово окупованих територій та повертаються з-за кордону. І несправедливо, коли їм відмовляють у виплатах ВПО. Оскільки їхні домівки можуть ще бути в тимчасовій окупації або навіть зруйновані. Тому ми маємо їх підтримати“, – наголосила Віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Як раніше писав Inform.zp.ua, починаючи з 1 листопада, відбудуться зміни, які стосуватимуться внутрішньо переміщених осіб.