Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Криза психічного здоров’я, апатія, перепади настрою: як соціальні мережі впливають на молодь під час війни

Криза психічного здоров’я, апатія, перепади настрою: як соціальні мережі впливають на молодь під час війни

Криза психічного здоров’я, апатія, перепади настрою: як соціальні мережі впливають на молодь під час війни

Ілюстративне фото

Проблема залежності від гаджетів стосується не тільки дорослих, а й дітей, підлітків, особливо під час війни. 

Як соціальні мережі та новини про війну впливають на рівень самооцінки та розвиток людини розповіла психологиня Анастасія Шкворець-Кіріченко.

Фото з особистого архіву психологині

– Як активне використання соціальних мереж може зашкодити, вплинути позитивно або негативно на психологічний стан молоді в умовах війни?

– Важко зрозуміти, де проходить грань між безпечним, корисним і надмірним використанням технологій. Деякі побоюються, що ця «одержимість» може бути шкідливою, особливо для психічного здоров’я тінейджерів. І таке побоювання цілком виправдано, адже іноді здається, що підлітки безперервно використовують гаджети упродовж всього дня.

Американські психологи стверджують, що сьогодні підлітки можуть опинитися на межі кризи психічного здоров’я. У тих, хто проводить багато часу за екранами, виникає апатія до навколишнього світу, часті перепади настрою або агресія.

Надмірне використання девайсів не розвиває інтелект дітей. Деякі експерти припускають, що сьогоднішні покоління росте повільніше. Через гаджети дитина не розвиває логіку, фантазію та уяву, а концентрація уваги йде на спад. До того ж у дітей виникають проблеми з живим спілкуванням. Вони вже звикли до віртуальних «емодзі». Діти не хочуть висловлювати свою думку, ділитися своїми почуттями, переживаннями.

Отже, в усьому важливий баланс. В умовах сучасного світу неможливо (і навіть неправильно) бути зреченним від цифрових технологій. Вони одночасно можуть як розвивати здібності підлітка, так і деструктувати. Тому, батькам важливо ретельно стежити за поведінковими особливостями своєї дитини, і, в разі необхідності, звернутися до фахівця.

– Як соціальні мережі впливають на рівень самооцінки та впевненості молодих людей?

– Нові знайомства, групи за інтересами, безперешкодна демонстрація особистих вподобань, прохання про допомогу, відновлення втрачених зв’язків або ж розірвання небажаних стосунків тощо — соціальні мережі створюють відчуття долученості до спільноти, відчуття, що ти не є наодинці.

– Які обмеження та правила використання соціальних мереж можете порекомендувати для молоді? 

– Якщо ми говоримо про ранній підлітковий вік – 2 години на день 

Якщо молодь, то о 22.00 вимикати всі смартфони і брати класну книгу задля якості сну.

– Яка ваша особиста позиція щодо впливу соціальних мереж на молодь?

– Попри те, що соціальні мережі мають негативний вплив на психічний стан підлітка (проблеми зі сном, тривожність, депресивні тенденції, брак живого емоційного спілкування) все-таки вони мають кілька плюсів:

  • Інтернет надає доступ до багатьох інформаційних ресурсів, які допомагають дізнатися багато цікавого та корисного.
  • За допомогою соціальних мереж ми підтримуємо зв’язок з рідними та друзями навіть у різних країнах.
  • Сучасні технології сприяють розвитку творчості та навчанню нових навичок за допомогою спеціальних програм для різного віку.
  • Комп’ютерні технології можуть бути корисними для організації та планування.
  • Також діти в інтернеті можуть висловити свою думку, що додає їм упевненості.

– Як новини та зображення про військові події впливають на психіку людини, зокрема, дітей?

– Війна, звичайно, впливає на психіку дитини. У першу чергу, це відображається в тривожності. Наших дітей ніхто не готував до війни, і як сприймати теперішні події. Діти постійно перебувають в напрузі через нерозуміння, чого чекати завтра. У них з’являються зриви, істерики, неслухняність, бійки з іншими дітьми. Другим важливим моментом є соціалізація. Точніше її обмеженість, у зв’язку з переходом на онлайн навчання.

На стан людини впливає не лише контент, а й кількість медійної інформації протягом дня.

Соціальні мережі є більш небезпечними, адже, на відміну від офіційних новин, де редактори відсіють контент із зображенням особливо жорстоких сцен, у соціальних медіа такого запобіжника немає. Люди спеціально шукають фото, підживлюючи власний “цикл страждань”: наростання тривожності посилює бажання гортати стрічку новин, що призводить до зростання рівнів тривожності. З такого замкненого кола людині складно самостійно вибратися. Але це і зрозуміло, в час війни, в якому ми живемо. В нашому випадку неможливо повністю  уникнути фото чи відео, адже від знання ситуації в регіоні залежить власна безпека людини та її близьких. 

Експерти ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) вважають, що люди, які стали свідками важких обставин, або на них вплинули події з новин чи соцмереж, мають шукати підтримки у спілкуванні з однолітками, членами релігійних громад та психологами. Правильна підтримка і терапія допоможе прожити травму та впоратися з емоціями.

Спілкувалася Анжеліка Ванько