Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Росіяни унеможливили безпечну експлуатацію ЗАЕС: Держатомрегулювання

Росіяни унеможливили безпечну експлуатацію ЗАЕС: Держатомрегулювання

Росіяни унеможливили безпечну експлуатацію ЗАЕС: Держатомрегулювання

ЗАЕС. Ілюстративне фото

Все, що роблять росіяни на окупованій Запорізькій АЕС – це безвідповідально і непередбачувано. Дуже складно спрогнозувати їх подальші дії на об’єкті і які вони матимуть наслідки.

Про це заявив в ефірі “Ми-Україна” в. о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков.

Він наголосив на тому, що підрив армією рф Каховської ГЕС фактично унеможливило безпечну експлуатацію ЗАЕС. Небезпеку становлять також переведення росіянами у гарячий стан одразу двох енергоблоків на станції та наміри самостійно зібрати енергоблок №3, який наразі розібраний і знаходиться в ремонті.

“Збірка реактора енергоблока №3 дуже небезпечна тим, що зменшується час до можливого його переходу в критичний стан. Це актуалізує ризики радіаційної аварії з викидом радіації за межі проммайданчику ЗАЕС. У разі збірки реактора і подальшого його виведення на кричний рівень і на енергетичний рівень потужності викид може бути 10 в 19-му ступені беккерелей. Це однозначно зачепить значну територію України, а також вплине на держави, які межують з нами”, – пояснив Олег Коріков.

Він наголосив, що це все дуже небезпечно, особливо з урахуванням того, що на майданчику ЗАЕС фактично непрацездатна система радіаційного моніторингу.  А відтак українські фахівці не зможуть вчасно дізнатися про радіаційний інцидент і відповідно вжити контрзаходів та відреагувати.

Як повідомляв Inform.zp.ua, ситуація на Запорізькій атомній електростанції контрольована. Але через те, що станція зупинена, спостерігається деградація обладнання. Що довше зупинена станція – то складніше і дорожче її буде ввести в експлуатацію.