Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » «Відновлення» медицини та «найкраще» лікування: фейки російських окупантів про Запорізьку область

«Відновлення» медицини та «найкраще» лікування: фейки російських окупантів про Запорізьку область

«Відновлення» медицини та «найкраще» лікування: фейки російських окупантів про Запорізьку область

Пропаганда. Ілюстративне фото

Російським загарбникам потрібно звітувати про «покращення» життя на окупованих територіях. Відтак пропагандисти рф вигадують фейки про «відновлення медицини» у тимчасово захоплених громадах Запорізької області. Мовляв, медзаклади відбудовують, лікарів вистачає, немає на що нарікати. Аналітики VoxCheck розібрали чергову російську дезінформацію про Запорізьку область.

Російські фейки про медицину Запорізької області

Пропагандистські телеграм-канали знову поширюють повідомлення, нібито рф забезпечує «найкраще» лікування для мешканців тимчасово захоплених територій. Мовляв, мер Мелітополя Іван Федоров бреше про погану якість медицини на окупованих територіях. Тоді як росія начебто закуповує нове обладнання в лікарні, а самі медзаклади спеціалізуються на допомозі місцевим мешканцям.

Риторика пропагандистів про окуповані території

Пропагандисти рф постійно вигадують фейки про захоплені регіони України, говорять аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують цю дезінформацію. Російські ЗМІ знімають відео про допомогу медзакладам на тимчасово окупованих територіях та наголошують на «відбудові» лікарень. Але насправді роблять це для того, щоб приховати свої справжні злочини. Паралельно із рекламними роликами про «покращення медицини» в Запорізькій області рф поширює фейки про медичну систему в Україні.

Згідно з останніми даними Міністерства охорони здоров’я України, російські військові пошкодили 1439 медзакладів та повністю зруйнували 190. За оцінками Київської школи економіки, станом на 1 вересня 2023 року, росія завдала прямих збитків Україні на $151,2 млрд. З них збитки в системі охорони здоров’я — $2,9 млрд.

Ситуація в окупованій частині Запорізької області

  • Доступ до медичної допомоги

Кремлівський ставленик у Запорізькій області Євгеній Балицький на початку жовтня 2023 року повідомив, що з 2024 року медичне лікування в регіоні можна бути отримати лише за російським паспортом. У такий спосіб росіяни проводять насильну паспортизацію українців та позбавляють їх права на медичну допомогу.

  • Нестача медиків

Також росіяни мають дефіцит у кадровому складі медиків на Запоріжжі, про що кажуть навіть самі колаборанти. Так, Балицький зазначав, що у тимчасово окупованій Запорізькій області не вистачає близько 1700 медиків. Тоді як міський голова Мелітополя Іван Федоров каже, що, за неофіційними даними, росіянам на окупованій території не вистачає щонайменше 3 тисячі медиків. Тож росіяни намагаються провести масовий облік саме серед місцевих працівників медичної сфери.

  • Нестача ліків

Проблеми у росіян на окупованих територіях не лише з медпрацівниками, а й з ліками. У деяких населених пунктах є гостра нестача медикаментів. Зафіксовані й випадки, коли росіяни не видавали інсулін хворим на діабет, які мають український паспорт.

  • Переваги для військових рф 

Здебільшого рф лікує своїх військових, тоді як місцеве населення майже не отримує допомоги. Наприклад, у селищі Розівка Запорізької області росіяни переорієнтували районну лікарню на заклад із надання допомоги своїм пораненим військовим. За словами міського голови Мелітополя Івана Федорова, близько 90% лікарень у регіоні надають меддопомогу винятково окупантам.

Як вберегтися від пропаганди рф

Пропагандисти намагаються очорнити Міністерство охорони здоров’я України для замовчування реальних проблем мешканців окупованих громад. Вони говорять про «відновлення» медицини, хоча насправді знищують українські міста та вбивають мирне населення.

Аби вберегтися від маніпуляцій пропагандистів, слід дотримуватися кількох правил:

  1. Ігнорувати анонімні канали, у яких немає посилання на першоджерела, тобто інформацію не можна перевірити. Критично ставитися до будь-якого контенту, особливо якщо текст надто емоційний або навіть панічний.
  2. Довіряти українським ЗМІ з гарною репутацією — їх можна обрати з білого списку медіа від Інституту масової інформації.
  3. Про ситуацію у Запорізькій області можна дізнаватися з офіційних сторінок Запорізької обласної військової адміністрації, міських голів тощо. Їх перелік можна знайти на інтерактивній мапі Національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр».