Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Звільнення Енергодара і ЗАЕС: Буданов розповів про операції ГУР

Звільнення Енергодара і ЗАЕС: Буданов розповів про операції ГУР

Звільнення Енергодара і ЗАЕС: Буданов розповів про операції ГУР

Запорізька АЕС, Енергодар. Фото: Костянтин і Влада Ліберови

ГУР тричі намагалося звільнити тимчасово окупований Енергодар. Але операції не завершилися успіхом.

Про це розповів Кирило Буданов і його підлеглі для NV.

У серпні 2022 року спецпризначенці ГУР здійснили операцію, перетинаючи Каховське водосховище на човнах у районі Енергодара. Під керівництвом командира особливого підрозділу ГУР на прізвисько “Шаман” їхньою метою було створення на лівому березі бази, яка могла б послужити відправною точкою для звільнення міста і прилеглої до нього ЗАЕС.

Під час операції ГУР окупанти прагнули під’єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми, щоб забезпечити електроенергією окупований Південь України та Крим. Так вони хотіли зміцнити свою позицію в регіоні. Спецпризначенці ГУР зробили кілька спроб звільнити Енергодар і ЗАЕС. Вони пливли на цивільних човнах, оскільки у них не було спеціальних плавальних засобів. Однак перша операція провалилася через брак артилерійської підтримки і перевагу військ окупантів.

Незважаючи на складнощі та психологічний стрес, бійці ГУР робили наступні спроби звільнити регіон.

“Для хлопців психологічно було складно. Адже ти вночі пливеш по хвилях, вода затоплює човни, її потрібно вичерпувати, пересідати на інші плавзасоби – і все це відбувається під вогнем противника”, – зазначив Шаман.

З кожною операцією бійці ГУР набиралися досвіду, але й окупанти ставали дедалі більш підготовленими. У момент третьої десантної висадки війська РФ підвели до самого берега важку військову техніку, зокрема танки. Тож українським спецпризначенцям знову не вдалося закріпитися і довелося відступити.

Голова ГУР Кирило Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки.

Одне надзавдання спецпризначенці таки виконали – росіяни так і не наважилися підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми. Щоправда, сприяли цьому не лише дії бійців, а й робота таємної агентури ГУР.

Як ми писали раніше, окупанти зменшили активність авіації та артилерії. Олександр Штупун розповів про контрнаступ у Запорізькій області, Токмак і погоду на фронті.