Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » День міста у Запоріжжі: як його відзначали раніше (ФОТО)

День міста у Запоріжжі: як його відзначали раніше (ФОТО)

День міста у Запоріжжі: як його відзначали раніше (ФОТО)

День города в Запорожье

Для Запоріжжя традиційно день міста був справжнім масовим святом. У цей день погода завжди радувала запорожців сонечком, на Набережній відкривався традиційний ярмарок, на острові Хортиця проводилися фестивалі, а Вознесенівський парк перетворювався на справжню квіткову фотозону.

Inform.zp.ua вирішив нагадати запорожцям про радісні святкові дні, коли розквітало і прикрашалося все місто, а всі вихідні перетворювалися на марафон яскравих фарб та теплих вражень.

На жаль, такі масштабні гуляння залишилися лише у пам’яті багатьох городян. Спочатку масові заходи зупинили через епідемію COVID, а потім святкові заходи припинені через військове вторгнення.

Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье

Цього року День міста у Запоріжжі відзначать також фактично формально: відбудуться тематичні виставки та творчі зустрічі у міських бібліотеках.

У Запоріжжі День міста, День захисника України, День козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці ще кілька років тому відзначали масово та видовищно.

Наприклад, у 2017 році у Запоріжжі пройшов традиційний Покровський ярмарок, а 14 жовтня у парках міста було організовано сімейні розважальні заходи. Хедлайнером святкового концерту була відома українська виконавиця ONUKA.

Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье

У 2018 році у Запоріжжі була грандіозна концертна шоу-програма на каскаді фонтанів «Райдуга». Хедлайнером святкування був український гурт «Бумбокс». Також багато років поспіль із Днем міста співпадало проведення Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці».

У 2019 році було ухвалено рішення провести традиційний Покровський ярмарок на Хортиці, а не на Набережній магістралі, як у минулі роки. У ярмарку взяв участь Олег Скрипка. Тоді Покровський ярмарок та День міста провели у новому форматі – без офіційних виступів та звернень.

Певні корективи вніс 2020 рік. Тоді було введено карантинні заходи та скасовано всі масові заходи. З нагоди 250-річчя Запоріжжя «Укрпошта» випустила спеціальну поштову марку із гарними видами міста.

Каким день города помнят запорожцы
День города в Запорожье

У 2021 році на Набережній магістралі не проводили Покровський ярмарок із двох причин: адаптивний карантин та дефіцит коштів. Але натомість для запорожців провели козацький фестиваль «Покрова на Хортиці» у режимі онлайн.

2022 року в місті лунали не святкові салюти, а вибухи від ворожих обстрілів. Досі Запоріжжя намагається повернути своє мирне життя.

Як повідомляв inform.zp.ua, цього року День міста припадає на суботу, 7 жовтня. Під час дії воєнного стану через можливі атаки окупантів масові святкові заходи цього року не проводяться, винятком не став і День міста.