Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Росіяни зробили виставку з викрадених експонатів Кам’яної Могили Запорізької області

Росіяни зробили виставку з викрадених експонатів Кам’яної Могили Запорізької області

Росіяни зробили виставку з викрадених експонатів Кам’яної Могили Запорізької області

Фото: Спілка археологів України

На території заповідника Херсонес Таврійський в окупованому Криму росіяни влаштували виставку. Вони експонують знахідки, які забрали з Кам’яної Могили Запорізької області.

Про це повідомили у Спілці археологів України.

Триватиме капсульна виставка “Дім риби” в заповіднику “Херсонес Таврійський” із викрадених експонатів Кам’яної Могили до 8 жовтня 2023 року.

“Окупанти провели інвентаризацію в музеї, а предмети української історичної спадщини вносять до музейного каталогу Російської Федерації. Частину вже перевезли в окупований Крим”, – розповів “Суспільному” експерт ГО “Кримський інститут стратегічних досліджень” Денис Яшной.

Так, за словами Дениса Яшного, у лютому 2023 року росіяни проголосили про приєднання Кам’яної могили до Херсонеса Таврійського.

“Відповідно, прикриваючись тим, що вони хочуть захистити культурну спадщину, а в районі Кам’яної могили це досить небезпечно, вони вивезли понад 80 десяти предметів до Херсонеса Таврійського”.

Експерт підкреслює, що оскільки це єдина відома на сьогодні подібна пам’ятка не тільки в Україні, а в Європі загалом, то масштаби таких дій росіян – катастрофічні.

Раніше Inform.zp.ua писав, що окупаційна влада Запорізької області передала заповідник “Кам’яна могила” у відання музею-заповідника “Херсонес Таврійський” у Севастополі.