Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Освіта » Як організувати робоче місце школяра на дистанційному навчанні: поради для батьків

Як організувати робоче місце школяра на дистанційному навчанні: поради для батьків

Як організувати робоче місце школяра на дистанційному навчанні: поради для батьків

Иллюстративное фото. Источник: depositphotos

За кілька днів починається новий навчальний рік. Проте протягом першого семестру школярі у Запоріжжі та області знову навчатимуться у дистанційному форматі.

За словами голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, навіть ті школи, в яких обладнано укриття, не можуть бути безпечними для учнів та педагогів.

Тому зараз батьки мають подбати про якісну організацію робочого простору своїх дітей. Для цього редакція Inform.zp.ua зібрала кілька рекомендацій щодо цієї теми.

Почнемо із загальної рекомендації, яка не пов’язана з організацією робочого місця. Однак є однією з ключових складових якісного онлайн-навчання.

Мотивація

У багатьох дітей дистанційне навчання відбиває бажання навчатися та виконувати якісь завдання. Тому батькам важливо зуміти підтримати дитину та налаштувати її на такий формат навчання. Для цього потрібно поговорити з дитиною та пояснити їй усі переваги здобуття освіти. Навіть в онлайн-форматі. Тобто мотивувати її.

Иллюстративное фото. Источник: depositphotos

Тепер перейдемо до головної теми.

Оскільки діти велику кількість часу будуть перебувати вдома, важливо організувати для них окреме місце для навчання. Дитина не повинна виконувати завдання у ліжку чи на кухні. Для цього має бути відведене спеціальне місце з гарним освітленням, зручним столом, стільцем або кріслом. Крім того, дитину не повинно нічого відволікати – іграшки, гаджети або сторонній шум.

Усе це впливає якість освітнього процесу.

Враховуйте побажання дитини

Для початку варто уточнити у самої дитини, якою вона бачить своє робоче місце. Від цього залежить бажання дітей перебувати у цьому просторі та продовжувати навчатися.


Також перед початком навчального року у МОЗ випустили низку рекомендацій щодо організації робочого місця школяра.

Меблі для навчання повинні відповідати зросту школяра

По-перше, від цього залежить зручність роботи, по-друге, – формування правильної постави дитини.

За даними МОЗ, правильна поза для сидіння за письмовим столом така:

  • учень сидить глибоко на стільці, попереково-крижовою частиною тіла спирається на його спинку й тримає рівно корпус і голову;
  • голова злегка нахилена вперед, ноги зігнуті в кульшовому та колінному суглобах під прямим кутом, стопи спираються на підлогу, передпліччя вільно лежать на столі.

Якщо ж учень матиме низький стіл, це змусить дитину надто сильно нахилятися над зошитом і може зіпсувати поставу. А ось занадто високий стіл сприятиме напрузі та підвищеній втомлюваності.

Тому, якщо є можливість, придбайте стіл-трансформер. Проблему зависокого стільця можна вирішити завдяки підставці під ноги. Але пам’ятайте про правильну поставу, – наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.


Якісне освітлення

Кімната дитини має бути добре освітлена. Однак варто уникати прямого сонячного світла – воно відбиватиметься від зошитів, книг, монітора комп’ютера і викликатиме напругу в очах.

Хорошим варіантом штучного світла є настільна лампа на гнучкій ніжці. Зазначимо, що якщо ваша дитина пише правою рукою, поставте їй лампу зліва, а якщо вона шульга – справа.

Иллюстративное фото. Источник: depositphotos

Розташування комп’ютера

Ноутбук або монітор комп’ютера, за яким навчатиметься дитина, повинен розташовуватися на відстані витягнутої руки. Клавіатура та мишка – на рівні ліктя. Щоб у дитини не втомлювалися і не напружувалися м’язи на руках, зап’ястки мають бути розташовані прямо.


Наповнення робочого столу

На робочому столі учня має бути порядок, а кожна річ повинна мати своє місце. Це створить комфорт під час навчання і не відволікатиме дитину. Для цього варто придбати органайзери для підручників, зошитів та канцтоварів.

Щоб дитина легко орієнтувалася у розкладі уроків, рекомендуємо написати його та розмістити на видному місці. Подібні плакати для розкладу можна придбати або зробити власноруч.

Крім того, не варто забувати, що стандартна канцелярія може бути нудною для дітей. Тому рекомендуємо придбати щось яскраве та незвичайне. Можливо, ваша дитина захоплюється певними персонажами з мультфільмів або ігор. Тому відштовхуйтеся від її смаків та уподобань – купіть пенал або зошити з її улюбленим героєм.

Такі речі зроблять процес навчання приємнішим і матимуть цінність для дитини.


Здоров’я

Оскільки під час навчання діти будуть знаходитися переважно за комп’ютером, рекомендуємо вам звернутися до офтальмолога й уточнити у нього, як подбати про зір дитини.

Крім того, важливо, щоб на перервах школяр робив розминку і не засиджувався за столом. І головне – не варто забувати про їжу та перекуси протягом навчального дня.

Иллюстративное фото. Источник: depositphotos

Як писав раніше Inform.zp.ua, з другого семестру навчання в деяких школах Запоріжжя можуть ввести змішаний формат навчання.