Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Блоги » Війна і незалежність: як запорізькі медіа допомагають суспільству розвивати демократію

Війна і незалежність: як запорізькі медіа допомагають суспільству розвивати демократію

Війна і незалежність: як запорізькі медіа допомагають суспільству розвивати демократію

Ілюстративне фото

На початку повномасштабного вторгнення запорізькі медіа, журналісти і журналістки не були готові до війни. Як і всі, вони зустрілися зі страхом смерті, проблемою виживання себе, близьких і, власне, проєктів, в яких вони працювали.

Втім напередодні Дня незалежності України ми вже говорили з незалежними журналістами і журналістками не про виживання, а про служіння і високі стандарти професії, які ще більше розвинулися і реалізовуються саме внаслідок війни. Більшість опитаних регіональних медійників не вбачає в своїй роботі чогось особливого, кажуть щось на кшталт «Це наша робота» або «Ці історії мають бути розказані». Втім, саме ці проєкти зміцнюють демократію і ведуть наше суспільство до справжньої незалежності. І Запоріжжя, завдяки професійним  медіа, також йде цим шляхом.

Ольга Солоп, редакторка 061.ua: «Кожна людина має право, щоб її історію знали»

З початку повномасштабного вторгнення ми, в першу чергу, почали фіксувати військові злочини РФ в області. Пізніше з’явився проєкт Життя громад під обстрілами”.  В ньому ми розповідаємо про життя громад, які межують з зоною бойових дій в Запорізькій області або знаходяться в  сірій зоні. Один з перших матеріалів був про село Кам’янське, через яке проходила дорога життя (через Кам’янське з тимчасово окупованих територій виїжджали українці, – авт.). Тоді ми просто розповідали про людей, які там  живуть в умовах, що в XXI столітті навіть важко собі уявити.

Ми почали ще один проєкт  з історіями людей, які виїжджають зі своїх домівок. Вони про тих, хто залишав свій дім, майно, життя, їхав через нашу область і розповідав нам, які звірства чинили російські військові на окупованих територіях. Ми писали про це, аби фіксувати злочини Росії і аби люди знали правду.

Ще один проєкт, який триватиме, поки триватиме війна, – “Оборонці Запорізького напряму”. Це історії про наших хлопців, вчорашніх вчителів чи аграріїв, які зараз боронять нашу землю і до війни часто не мали жодного стосунку до армії.

Рік тому у нас з’явився проєкт Перевірено.Запоріжжя”, в якому ми розповідаємо про фейки і маніпуляції, які розповсюджують окупанти на тимчасово окупованій території Запорізької області. Ми допомагаємо читачам правильно сприймати, аналізувати інформацію, якої зараз дуже багато і серед якої багато російських наративів і ворожої пропаганди.

Також  ми почали проєкт підтримки волонтерів. З одного боку, щоб допомогти їм збирати донати, з іншого, щоби в принципі підтримати волонтерський рух. Ми відчуваємо, що можемо їм трохи допомогти такими публікаціями.

Ще у нас є наш проєкт про бізнес, який започаткувався на нашій території під час війни: ми безкоштовно розповідаємо про історії бізнесів, які всупереч війні продовжують розвиватися, наповнюють бюджет, допомагають місту жити. Я не знаю, чи це сприяє нашій незалежності, але ми вважаємо, що такі історії мають бути під час війни.

Скажу, що ми були настільки зосереджені на темі війни, що у нас десь на десятий план відійшли теми про запорізьку влади і її рішення. Втім, життя триває і наша журналістка Ельміра Шагабудтдинова продовжувала відстежувати ці теми, писати запити, аналізувати, що відбувається з бюджетними  грошима. Ми побачили, що людям це потрібно”. 

Ерік Бринза (Фото з особистого архіву)

Ерік Бринза, головний редактор Inform.zp.ua: “За час війни ми написали тисячі новин про життя на окупованих територіях”

Із початком війни на сайті Inform.zp.ua ми започаткували проєкт «Незламні» – про волонтерські і громадські ініціативи, які зʼявились в Запоріжжі після повномасштабного вторгнення. Загалом ми розповіли про 20 крутих ініціатив: від виготовлення протитанкових загороджень і дронів до ремонту військової лікарні в Запоріжжі. Також ми інформаційно підтримали вже більше 300 зборів на різні громадські ініціативи, ЗСУ і волонтерів. 

Після тимчасової окупації частини Запорізької області ми додали  на сайт розділи про окуповані Мелітополь, Бердянськ і Енергодар. За півтора роки ми написали тисячі новин про життя на окупованих територіях, рух опору, військові злочини російських  окупантів і продовжуємо це робити.

Сергій Сидоров (Фото з особистого архіву)

Сергій Сидоров, керівник ГО “Запорізький центр розслідувань”: “Демократія починається з розмови про гроші”

Під час агресії РФ у суспільства загострився запит про те, як і на що витрачаються гроші громади – витрати на укриття, актуальну дилему “дрони проти бруківки”, численні закупівлі, які не пасують воєнному часу. 

Демократія – це не тільки цінності. Демократія починалась і починається з розмови про гроші: “no taxation without representation”, як казали 250 років тому в Північній Америці. І саме зараз, в умовах загального стресу від війни, для суспільства, нарешті, став актуальним запит “на що влада витрачає наші гроші”. Щоб цей запит оформився в конкретні питання по суті, пройшов через негативні стадії “все зрада” і “всьо покрадуть”, ми вже й працюємо майже рік, розповідаючи не лише про зрадників чи злочини окупантів, але й про бюджетні витрати. Ми надаємо аудиторії якісну, без популізму і хайпу, інформацію, показуючи не тільки абстрактну цифру в 10 чи 100 мільйонів, а розповідаючи, які в цих мільйонах можуть бути завищення, або що інакше чи краще можна зробити за ці гроші. 

Мені здається, головний внесок  нашого проєкта в розвиток демократії – пояснення людям про бюджет, щоб у них були коректні питання і запити до влади щодо їх грошей, щоб вони навчились оновлювати владу, оцінюючі її відповіді про використання бюджетів”.

Ольга Вакало (Фото с обобистого архіву)

Ольга Вакало, головна редакторка віжн-радіо “На дотик”: “Ми працюємо для демократичного зростання”

З 1 березня 2022 року ми почали щотижневе мовлення у форматі суспільно-політичного телерадіомаратону «На шляху до Перемоги». А від квітня започаткували серію культурно-просвітницьких програм «Творчість під час війни». 

Для жителів області, яких війна змусила покинути рідні домівки та виїхати за кордон, ми почали створювати відеоподкасти  англійською та польською мовами.

Навесні 2022 року ми підтримували проєкт «Ми з України», про українців, які допомагають іншим українцям у важких життєвих обставинах, важливі для демократичного процесу горизонтальні соціальні зв’язки.

Вже у вересні команда почала створювати серію відеосюжетів «Життя у прифронтовому місті: яким воно є», аби підтримати громадські ініціативи, волонтерство і комунікацію із владою для пошуку спільних, важливих для демократичного процесу рішень і відповідей. 

Ми етеримо зі студії у прифронтовому Запоріжжі і запрошуємо гостей – учасників подій та експертів – з усієї України і  з-за кордону. Долучаємо репортерську мережу нашого радіо з Харківської, Чернігівської, Донецької, Луганської областей, Криму і тимчасово окупованих територій Запорізької області. 

Від першого етеру віжн-радіо 5 січня 2021 року протягом всього часу, а отже і під час нинішнього повномасштабного етапу війни за незалежність, ми працюємо для відповідального інформування громади, медійного супроводу громадських ініціатив, підтримки важливих суспільно-політичних змін та реформ, тобто для демократичного зростання і зміцнення.

Альона Наталуха (Фото з особистого архіву)

Альона Наталуха, головна редакторка бюро інформаційного контенту “Суспільне Запоріжжя”: “Ці матеріали показують, яку ціну люди платять за свободу і незалежність”

Після початку повномасштабного вторгнення команда «Суспільне Запоріжжя» мала швидко переформатувати звичну роботу – це ефіри кожні дві години, спецрепортажі з прифронтових населених пунктів, цілодобове чергування журналістів на стрічці новин. Паралельно ми продовжували вже існуючі проєкти, програму «Сьогодні головне» та радіо-програму «На часі», працюючи над запуском нових. Ми зробили цикл матеріалів «Прифронтове інтерв’ю», де розповідаємо про звичайних людей, які роблять надзусилля для нашої перемоги. 

Що відчувають люди у прифронтових громадах, як працюють фермери/аграрії на всіяних ворожими снарядами полях, якою ціною військовим вдається звільняти окуповані території, ми розповідаємо і показуємо у 10-хвилинних «Спецрепортажах». 

Для радіослухачів ми створили подкаст «Моя історія війни», в якому журналісти записували щемливі історії людей, які пережили окупацію, втратили дім чи  близьких людей. Розповідали про тих, хто пережив полон, був свідком тортур, щодня виходив на мітинги  чи йшов на озброєних окупантів.  

Також журналісти запорізької філії робили серію матеріалів для програми «Герої» – цикл документальних історій про людей, які віддано працюють в тилу України задля нашої перемоги.

Ми продовжуємо і щоденну роботу над новинами: фіксуємо воєнні злочини армії РФ, розповідаємо, як отримати допомогу для ВПО, чим живуть прифронтові міста та села, а також про комунальні, соціальні потреби міста.

Ці матеріали показують, яку ціну люди платять за свободу і незалежність. Ми отримуємо фідбек від глядачів і розуміємо, що реальні історії людей не залишають байдужим. Хтось знаходить натхнення жити і боротися далі, хтось береться допомагати і донатити. В будь-якому випадку, це згуртовує, формує розуміння, що незалежність – це спільна робота кожного свідомого українця.

Спілкувалася Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області