Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Чому в Запоріжжі часто звучать повітряні тривоги

Чому в Запоріжжі часто звучать повітряні тривоги

Чому в Запоріжжі часто звучать повітряні тривоги

Фото: GETTY IMAGES

У Запоріжжі з початку повномасштабної війни пролунало майже дві з половиною тисяч сигналів повітряної тривоги. Запорізька область опинилася на третьому місці за їх кількістю.

Розповідаємо, чому в обласному центрі так часто оголошують повітряну тривогу і чому після неї не завжди чути вибухи.

Трохи статистики

З 24 лютого 2022 року у Запоріжжі пролунало 2 468 сигналів повітряної тривоги. Такі дані станом на 22.08.23 надає сервіс моніторингу Air-alarms.in.ua.

Таким чином Запорізька область входить в ТОП-3 “тривожних областей”. На першому місці – Донецька, на другому – Харківська області.

Тривог стало більше

Останнім часом жителі Запоріжжя відзначають, що кількість тривог про повітряну небезпеку помітно почастішали, в порівнянні з минулим місяцем. При повідомленні про небезпеку в Запорізькій обласній військовій адміністрації запорожців часто попереджають про активність тактичної авіації противника і загрозу застосування авіаційного озброєння (КАБ/КАР) для переднього краю Запорізької області.

Раніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону заявив, що збільшення кількості повітряних тривог в Україні пов’язане з активними бойовими діями на півдні та сході.

За словами Ігната, росіяни піднімають авіацію, в тому числі штурмові літаки під час активності на фронті.


Часто фіксуються злети різних типів винищувачів з території рф. У таких випадків, найчастіше, по всій Україні оголошують повітряну тривогу.

Також не варто забувати, що Запоріжжя – місто, яке розташоване недалеко від лінії бойового зіткнення. Не раз були випадки, коли російські військові атакували обласний центр і в цей час не лунав сигнал повітряної тривоги.

Як працює система оповіщення

Оголошення повітряної тривоги не завжди закінчується “прильотами”. Її включають, щоб запобігти наслідкам після можливих ударів.

Приложение “Воздушная тревога”


Тривогу включають, коли фіксують активність ворожої авіації, зокрема літаків-носіїв ракет таких як “кинджал”. Також сигнал тривоги може звучати, коли є інформація про застосування ракет “Калібр” з акваторії Чорного та Азовського морів.

Як писав раніше Inform.zp.ua, восени 2022 року за програмно-технічний комплекс системи оповіщення у Запоріжжі заплатили 28,4 мільйона гривень бюджетних коштів. Ця угода є найбільшою серед інших міст.