Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » День Незалежності України 2023: як відзначать свято в Запоріжжі

День Незалежності України 2023: як відзначать свято в Запоріжжі

День Незалежності України 2023: як відзначать свято в Запоріжжі

Украинский флаг на Арочном мосту

Україна вже вдруге відзначить свій День Незалежності під час повномасштабної війни. Як і в минулий рік, в Запоріжжі скасують всі масові заходи до цього свята через ймовірність провокацій і ракетних атак росіян.

Inform.zp.ua розповідає, як запорожці відзначатимуть 32-ту річницю незалежності своєї держави і як робили це до великої війни.

Масштабних заходів не буде

У Запорізькій області скасували всі масові заходи, приурочені до Дня Незалежності України 24 серпня. В умовах активних бойових дій на території регіону святкування повинні проходити онлайн і з дотриманням всіх норм безпеки.

Голова Запорізької ОВА Юрій Малашко закликав не організовувати у святкові дні скупчення людей. А в разі повідомлення про небезпеку – негайно слідувати в укриття.

Комендантська година в Запоріжжі 23-24 серпня не відрізнятиметься від звичайних буднів. Не потерпить змін також і робота громадського транспорту в місті в ці дні.

Де можна відпочити на День Незалежності в Запоріжжі

Редакція Inform.zp.ua закликає запорожців та гостей міста відповідально підійти до відпочинку та розваг у дні державних свят – Дня Прапора України та Дня Незалежності.

У Запоріжжі не заплановано масштабних заходів, але знайшлося парочку ідей для культурного дозвілля:

Виставка художніх робіт Володимира Безрукого під назвою «Мистецтво на уламках війни» відкрилася в обласній науковій бібліотеці.

Автор картин почав малювати на передовій з початком бойових дій на сході України. Він зображував портрети військових, поранених бійців і звичайних громадян. У перші дні вторгнення, він творив на різноманітних “полотнах”: двері погребів і сараїв, плащ-намети і збиті дошки ящиків від боєприпасів.

Його роботи дозволяють побачити важкі часи в Запорізькому регіоні, місті Запоріжжі та Гуляйпільському районі: степові ландшафти, промислові пейзажі, Дніпрові кручі і портрети співвітчизників. Виставка демонструє не тільки талант художника, а й внутрішній світ українських військових. Картини передають їх щирі почуття і досвід війни.

Концертну програму “Єдина і вільна Моя Україна!”до Дня Незалежності перенесли з 23 серпня 17.00 на 30 серпня 17.00. Куплені квитки дійсні. Концерт відбудеться в Запорізькій обласній філармонії.

Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням.

Раніше Inform.zp.ua склав топ улюблених місць відпочинку запорожців.

Яка ситуація в інших містах

Масові заходи також заборонили в Миколаївській, Полтавській, Кіровоградській, Чернігівській областях Кривому Розі та Криворізькому районі.

24 серпня в Софійському Соборі в Києві відбудеться міжконфесійний подячний молебень до Дня Незалежності з проханнями про мир, благополуччя, процвітання України.

Також в цей день стартують покази двох українських кінофільмів: документального фільму режисера Володимира Тихого День Незалежності, який був знятий протягом одного дня — в минулому році 24 серпня і пригодницько-історичний екшн Довбуш режисера Олеся Саніна.

Монумент Батьківщина-мати 24 серпня підсвітять кольорами Державного Прапора-вперше після встановлення на ньому тризуба.

Щит с трезубцем на монументе “Родина-Мать” в Киеве. Фото: Минкульт


У Дніпрі 24 серпня з 18:00 в малому залі Дніпропетровської філармонії відбудеться великий святковий концерт Україна — це мій дім.

А о 16:00 цього дня у Дніпровській опері має розпочатися концерт до Дня Незалежності Моє ім’я-Україна!

Як відзначали День Незалежності в Запоріжжі раніше

Нагадаємо, що минулого року в обласному центрі також вводили заборону на проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів під час святкування Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України.

У 2021 році 24 серпня на площі Героїв У Запоріжжі пройшла святкова хода та військовий парад на честь 30 річниці проголошення незалежності України. День незалежності України 2021 у Запоріжжі відзначали без обмежень карантину.

Також у Запоріжжі проходив Всеукраїнський марафон”Наша незалежність”.

Як писав раніше Inform.zp.ua, запорожці можуть отримати разову грошову допомогу від держави на День Незалежності.