Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » На Хортиці було прибрали частину кам’яних скульптур: причина (ВІДЕО)

На Хортиці було прибрали частину кам’яних скульптур: причина (ВІДЕО)

На Хортиці було прибрали частину кам’яних скульптур: причина (ВІДЕО)

Фото: Национальный заповедник “Хортица”

У Національному заповіднику «Хортиця» було вивезено частину скульптур та дрібних предметів. Деякі з них реставруватимуться, а інші зберігаються у захищених сховищах.

Про це повідомляють на сторінці Національного заповідника “Хортиця”.

В основному фонд Національного заповідника «Хортиця» налічує понад 600 виробів з каменю, що охоплює проміжок часу від пізнього палеоліту до початку ХХ століття. Це предмети як культового, так і господарського призначення: знаряддя праці, предмети зброї, побутове приладдя, прикраси та меморіальні пам’ятки.

Після повномасштабного вторгнення співробітники заповідника «Хортиця» та волонтери перевезли частину кам’яних виробів до безпечних зон України. Переважно це були дрібні предмети. Великі кам’яні артефакти, як скульптури, могильні камені та предмети господарського призначення, залишились у комплексі «Скіфський стан». Було вирішено перемістити частину з них до Музею історії запорізького козацтва для захисту та реставрації.

Ці артефакти страждають від ерозії, вивітрювання та відшарування фрагментів поверхні, також піддаються плісняві, грибам та лишайникам. Деякі з них залишилися на території комплексу. Їх покрили захисними коробами із кевлару. Реставратори провели тести для визначення найкращого методу очищення скульптур. Порівнявши результати тестів, працівники оберуть оптимальний підхід.

Заповідник попросив допомоги у польських колег у цій справі. Протягом кількох тижнів буде проаналізовано результати та закуплено необхідне обладнання та реагенти. Робота зі збереження старовинних артефактів продовжується.

Раніше Inform.zp.ua повідомляв, що на острові Хортиця археологічні розкопки продовжують приносити дивовижні знахідки з узбережжя, яке протягом 70 років залишалося під водою. Ця земля вийшла на поверхню внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС.