Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Волонтери відкрили безплатний табір для дітей у Запорізькій області

Волонтери відкрили безплатний табір для дітей у Запорізькій області

Волонтери відкрили безплатний табір для дітей у Запорізькій області

Дитячий табір у селі Нововознесенка, Широківської громади, Запорізька область.

Під Запоріжжям волонтери на чолі із Василем Бушаровим відкрили центр, де діти можуть відпочити від війни. Для постраждалих від війни дітей волонтери проводять чотириденні зміни у таборі, що у селі Нововознесенка Широківської громади. Діти від 7 до 12 років зможуть відпочити на природі, поруч зі ставком, та одночасно збільшити знання з навчальних предметів.

Про створення табору

Ідея підготувати зелений куточок у селі для дітей належить засновникам благодійної організації «Власноруч» – Василю Бушарову та Ксенії Босенко. Ще три роки тому Василь спроєктував шість двомісних номерів у вигляді бджолиних  стільників для майбутнього готелю. Але у травні будиночок облаштували під місце відпочинку під назвою «Бджоли і зорі», де одночасно можуть перебувати 12 дітей. Для цього волонтери звели окремо кухню та душове приміщення, а також спорядили підвал під укриття.

Метою відкриття табору є відпочинок дітей від війни та оздоровлення за межами міста безоплатно. Перша зміна відбувалася на початку червня.

Життя у таборі: як проходить зміна та яке майбутнє у проєкту

Одна зміна проходить чотири дні. Будиночок із шести стільників має двомісні кімнати із широким матрацом.

Особливістю табору є освітні заняття під час відпочинку. З цим допомагатимуть волонтери-вихователі. Харчування у дітей чотириразове. Для них готують волонтери-кухарі.

Щоб зрозуміти, як проходять дні у місці відпочинку та які плани в організаторів, ми поговорили з одним із засновників табору Василем Бушаровим.

Що роблять діти протягом зміни?

Щодня діти граються з вихователями у настільні чи активні ігри. Вони ходять на рибалку, купаються у ставку, загорають, роблять зарядку, а ввечері дивляться кіно просто неба на великому екрані. На території табору діти палять багаття і готують на вугіллі зефір або сосиски.

Як допомагають волонтери-вихователі?

Викладачі волонтери для кожного заїзду готують індивідуальну програму. В один із заїздів ми очікуємо на прибуття дітей з індивідуальними особливостями. Для дітей готується окремий план перебування.

Ви плануєте зробити сфери, щоб розширити табір та приймати 25-30 дітей. Який наразі прогрес із цим?

Наразі наша мета – збільшити можливість перебування дітей. Так, ми своїми руками конструюємо сфери. Їх буде дві: одна для хлопчиків, інша для дівчаток. Уже з 17 липня ми плануємо приймати не 12, а 28 дітей. Тож працюємо не покладаючи рук. Мене підтримує команда друзів-волонтерів. Всі свої вільні години ми проводимо разом на будівництві.

До якого часу плануєте проводити зміни?

На сьогодні заїзди розписані до жовтня місяця. Погода може внести зміни до цього розкладу.

Весь табір існує завдяки фінансовій підтримці небайдужих людей. На цей час у нас є кошти для того, щоб провести ще два повноважні заїзди. Що буде далі? Якщо знайдемо фінансування – продовжуватимемо. Якщо ні, то будемо змушені згорнути проєкт.

Які є ще плани для покращення табору?

У мріях у нас – роздобути пару десятків велосипедів для того, щоб діти могли виплескувати свою енергію і з комфортом діставатися водойми.

Як потрапити до табору

Серед тих, хто може поїхати туди, є діти волонтерів та військових, діти ВПО.

«Хто може потрапити до нашого табору? Ми назвали це так – «діти, які потрапили у складну ситуацію через війну». Це діти ВПО, які зараз перебувають на території Запорізької області. Діти волонтерів, які не можуть сплатити за їх літній відпочинок. Діти військових, які були поранені чи загинули», – пише Василь Бушаров у своєму інстаграм-акаунті.

Охочі повинні заповнити анкету та чекати відповіді. На підставі заповнених даних волонтери формують заїзди, об’єднуючи дітей за віком, статтю, щоб їм було цікавіше проводити час разом.