Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Резонанс » Операція “Паспортизація”. Як окупанти змушують людей брати паспорти рф в Запорізькій області

Операція “Паспортизація”. Як окупанти змушують людей брати паспорти рф в Запорізькій області

Операція “Паспортизація”. Як окупанти змушують людей брати паспорти рф в Запорізькій області

Фото: телеграмм Ивана Федорова

“Противник продовжує насильницьку паспортизацію населення…”

“Противник продовжує насаджувати російське громадянство громадянам України тимчасово окупованих територій…”

“Противник продовжує заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях…”

“Російські окупанти продовжують чинити психологічний тиск на місцеве населення з метою примусу до отримання громадянства російської федерації…”

Це – короткі фрази, які можна мало не щодня побачити в оперативних зведеннях Генштабу Збройних Сил України. Вже звичні формулювання, за якими стоїть терор, примус та насильство з боку окупантів до українців на тимчасово зайнятих територіях.

Далі – з прикладами…

Як українців змушують ставати росіянами

Для того, щоб зрозуміти весь масштаб насильницької паспортизації росіянами, ми проаналізували інформацію, яку подає Генштаб ЗСУ у своїх зведеннях. З жовтня минулого року почали з’являтися повідомлення про те, що окупанти змушують українців у Запорізькій області брати  російські паспорти, вдаючись до шантажу.

Вперше офіційно такі випадки зафіксували в тимчасово захопленому місті Енергодар, де окупанти продовжують морально-психологічний тиск на працівників Запорізької АЕС. Працівників погрозами примушували отримувати російські паспорти та укладати трудові договори з державною корпорацією з атомної енергії “Росатом”. 

В Мелітополі російська окупаційна так звана влада разом з представниками російської федеральної податкової служби заборонила здійснювати будь-які виплати та розрахунки громадянам, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків рф. Його, в свою чергу, можливо отримати виключно за наявності паспорта громадянина російської федерації. 

Оккупанты заставляют жителей Энергодара получать российские паспорта, - Дмитрий Орлов
Ілюстративне фото

В населеному пункті Азовське Запорізької області окупанти посилили контррозвідувальний режим. Під час нього активно перевіряють у місцевого населення російські паспорта. Громадяни, які його не мають, вимушені миритися з додатковими перевірками та затриманнями. 

В місті Токмак на блокпостах російські загарбники обмежують пересування громадян України, які не отримали паспорти російської федерації. Окупанти цілеспрямовано та навмисно обшукують транспортні засоби без подальшої можливості заїхати в місто. За відсутність російського паспорта погрожують громадянам України забороною в’їзду в місто. 

Також ворог примушує листонош роздавати місцевому населенню бланки, в яких потрібно вказати відомості про наявність російського паспорта. Громадяни, які не мають ворожого паспорта, піддаються постійним обшукам, залякуванням та примусу до отримання цього документа. Окупанти активно  погрожують примусовим виселенням з власних помешкань та конфіскацією приватної власності у разі відмови отримувати російський паспорт.

Водночас, з тієї ж причини, батькам школярів-випускників ворог погрожує відмовою в отримані дітьми свідоцтва про базову середню освіту. Також загарбники примушують змінювати з українського на російські зразки свідоцтво про шлюб та свідоцтво про реєстрацію технічних засобів. 

Представники фсб під час обшуків помешкань погрожують місцевим громадянам України втратою роботи та проблемами з працевлаштуванням без російського паспорта. 

У Мелітополі загарбники примушують вчителів шкіл в термін до 1 червня поточного року написати відмову від українського громадянства та отримати російські паспорти. 

В Енергодарі Запорізької області збільшено кількість патрулів, на блокпостах почали більш прискіпливо перевіряти особисті документи та оглядати транспортні засоби. Окупанти обмежили відвідування лісових зон. Громадян України, яких помічено в цих локаціях, працівники фсб рф беруть на контроль, перевіряють їх персональні дані.

Щоб збільшити кількість військових лікарів, місцевих працівників медичних закладів Бердянська, які отримали паспорти громадян російської федерації, почали змушувати до постановки на військовий облік ворога. У випадку відмови – погрожують їм втратою робочих місць. 

Ситуація в кожному населеному пункті на окупованих територіях може різнитися. Як нам стало відомо з власних джерел на тимчасово зайнятих територіях, загарбники більш прискіпливо перевіряють наявність російських паспортів та змушують їх брати саме в невеликих селах, а от в містах такий посилений контроль може бути тільки під час перетину блокпостів.

Псевдогубернатор Запорізької області Євгеній Балицький заявив, що близько 80% жителів Запорізької області мають отримати російські паспорти до вересня 2023 року.

Псевдогубернатор Запорізької області Євгеній Балицький на нагородженні у Кремлі

Проте точних цифр кількості виданих російських паспортів окупаційна влада не називає. Чому? Можемо тільки здогадуватися, що окупантам не вдається виконати план паспортизації навіть залякуванням та погрозами.

Навіщо росіянам видавати паспорти на окупованих територіях?

Відповідь може бути банальною – щоб довести, що “ми (тобто росіяни та українці на тимчасово окупованих територіях) – єдіний народ”.

Нам вони паспорти за 10 днів обіцяють зробити, а по факту – місяць чекали. Та біда в тому, що люди, які приїздили працювати в росію, мали спершу відпрацювати 5 років, аж тоді мали отримати право на громадянство, – розповіла мешканка тимчасово окупованої території, яка була змушена отримати російський паспорт.

Керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснює прискорення паспортизації на окупованій території так:

А для чого це робиться? Для того, щоб розмивати ідентичність, для того, щоб потім сказати, дивіться, примусово депортувати людей наших, українців, а завести туди когось, я не знаю, там з Нижнього Новгорода. І сказати, так оце ж “местное население”. Вони ж всі росію чекали. І ось ця кількість нелояльного населення, яку вони бачать, то вони не знають, що робити, окрім того, щоб просто депортувати.

Президент рф путін 27 квітня підписав указ, згідно з яким українці на окупованих територіях мають отримати російський паспорт. А всі ті мешканці, які цього ще не зробили, оголошені “іноземцями”. Таких людей можуть депортувати, якщо не візьмуть російський паспорт до 1 липня 2024 року.

І, згідно з нашими даними від мешканців з тимчасово окупованих територій, російські загарбники дійсно погрожують людям саме цим “указом”. Це відбувається досить демонстративно: прибуває колона порожніх автобусів у супроводі представників фсб. Вони ставлять місцевим радикальну умову: або отримання російського паспорта, або негайне виселення.

“Тебе з українським паспортом окупанти за людину не вважають”

Цю фразу часто можна почути від мешканців окупованих територій у розмові про ставлення окупантів до людей, які відмовляються отримувати російський паспорт.

Якщо їдеш через блокпост з українським паспортом, росіяни тебе ретельніше перевіряють, дивляться звисока та змушують показувати всі речі, що є в багажнику та салоні, також перевіряють телефони, документи на авто, прискіпуються до автомобілів з українською реєстрацією. В мене машина розмитнена у Львівській області, там жив колишній власник. І з цими номерами ВС (код регіону Львівщини на автомобільному номерному знаку, – ред.) я не раз потрапляв на “профілактичну бесіду” з рашистами. Їх чомусь завжди цікавить, чи є в мене родичі на Заході України, та запитують, чому не отримуєш номерні знаки “нових регіонів, – ділиться мешканець окупованої території. – Тим часом машини, які вже їздять з російською реєстрацією, взагалі майже не перевіряють, хіба що паспорт у водія.

Ще одна дівчина, мешканка окупованої території Лідія (ім’я змінене заради безпеки), пробула в окупантів на допиті близько 12 годин, коли перетинала КПП “Чонгар”, їдучи в тимчасово окупований Крим за товаром для магазину. Лідія до останнього відмовлялася брати російський паспорт, намагалася не перетинати блокпости окупантів. Та по роботі начальство попросило її поїхати до Криму за продуктами для магазину, в якому вона працювала. Під час проходження кордону з Кримом силовики затримали дівчину на “фільтрацію” та розмову з представниками фсб. 

У нас була невелика група людей, яка їхала в напрямок Криму. Хтось, як я, їхав за товаром до півострова, хтось – транзитом, аби виїхати працювати за кордон. Нас завели в “клітку”, де ми мали очікувати, поки нас покличуть на розмову. Там були й ті, хто мав український паспорт. Прикордонники забрали наші телефони та документи на перевірку й сказали, що якщо хтось видалив Телеграм, буде сидіти дві доби там, ніхто не уникне “фільтрації”. Зі мною розмовляли працівники спецслужб на початку та після майже 12 годин очікування. Тебе з українським паспортом окупанти за людину не вважають. Це психологічний тиск дуже сильний, мене запитували, чому не беру російський паспорт. Звичайно, я дуже злякалася й мені довелося подати документи на отримання…, – розповіла Лідія.

Таких історій, як з цією дівчиною, трапляються десятки, а то й сотні щодня на окупованих територіях. Загарбники змушують брати їхні паспорти, бо без них людям обмежують можливість пересуватися між населеними пунктами,  вести бізнес, влаштовуватися на роботу, отримувати медичні послуги, певні види соціальних виплат, одружуватися, розлучатися та в цілому робити будь-які юридичні дії.

Що робити, якщо змушують брати російський паспорт?

Рух громадянського спротиву “Жовта Стрічка” рекомендує допомогти зібрати докази примусового отримання російського паспорта.

В оккупированном Энергодаре выступили против российской паспортизации
Фото: Жовта Стрічка

Напишіть заяву в Службу безпеки України та Нацполіцію: 

– вкажіть, коли та за яких обставин відбувся примус

– назвіть людей, які вас змушували  

Сфотографуйте заяву і відправте у чат-бот Нацполіції @tribunal_ua_bot, на електронну пошту [email protected] або в чат-бот СБУ  (http://t.me/@SBUzp_bot)@SBUzp_bot 

Обов’язково знищить і паперову заяву, і фото в телефоні, і всі сліди спілкування після цього. Збережіть український паспорт та/або зареєструйтеся в Дії. Після реєстрації додаток можна видалити.    

Тримайтеся! Деокупація близько, а до того головне завдання жителів ТОТ – вижити і вірити в перемогу України.  

‼️Після деокупації відповідні органи розберуться, хто отримав паспорт під примусом, а хто – з доброї волі. І колаборантам не варто сподіватися лишитися непокараними! – закликають активісти руху “Жовта Стрічка”.

Брати чи не брати? Ось в чому питання

На окупованих територіях загарбники чинять тиск щодо людей, які відмовляються брати російський паспорт. Позиція української влади в цьому питанні різниться.

Я б порадив українцям на ТОТ брати російський паспорт, — заявив омбудсмен Дмитро Лубінець в етері телемаратону.

Паспорт рф. Ілюстративне фото


На його думку, закон про “іноземців”, який підписав путін, має на меті не депортацію, а незаконний арешт українців з метою поповнення обмінного фонду. Тож українська влада розуміє вимушеність отримання російського паспорта на окупованих територіях.

Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе ухвалити рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під тиском, фізичним тиском. Тому взяти паспорт, вижити, дочекатися, коли ми звільнимо цю територію, або виїхати звідти, — наголосив він.

Лубінець розповів, що зараз розробляється закон, який дозволить українцям із тимчасово окупованих територій відмовитися від російського паспорта після деокупації територій.

Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зробила заяву, протилежну омбудсмену Дмитру Лубенцю, та призвала за будь-яких обставин відмовлятись брати російський паспорт.

Вони хочуть, щоб українці або стали росіянами, або виїхали з тимчасово окупованих територій.

По-перше, перетворити українців на росіян неможливо. Примусова паспортизація або репресії не допоможуть. По-друге, хто сказав, що росіяни будуть довго жити на тимчасово окупованих територіях?

Але, якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням.

Верещук рекомендує українцям на окупованих територіях не брати  російські паспорти, з окупантами не співпрацювати, за можливості виїхати та чекати ЗСУ.

На протилежні заяви Лубінця та Верещук щодо паспортів РФ відреагували в Офісі Президента:

Якщо ви маєте можливість не отримати російський паспорт, постарайтеся його не отримати. Якщо вам потрібно взяти російський паспорт, щоб уникнути репресій та тортур, – беріть.

Принципова громадянська позиція заслуговує на найвищу похвалу. Але нікому не вигідне збільшення кількості українських полонених чи закатованих громадян. Україна не переслідуватиме громадян, які пасивно отримали «російське громадянство». Ключ у слові пасивно, під жорстким примусом.

При цьому всім, хто активно допомагав окупантам, обіймав посади в окупаційних адміністраціях, брав участь в організації референдумів і брав російські паспорти під камерами, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, – написав радник Офісу президенту Михайло Подоляк.

В Україні погодили законопроєкт про кримінальну відповідальність за примусову російську паспортизацію.

Законопроєкт поширюватиметься на держслужбовців, які отримали російські паспорти, та тих, хто прямо чи опосередковано сприяв примусовій паспортизації. Інші категорії осіб до відповідальності притягуватися не будуть.

Згідно з документом, передбачені наступні покарання:

  1. За отримання російського паспорта — позбавлення волі на строк від 10 до 15 років;
  2. За пропаганду громадянства країни-агресора — позбавлення волі на строк від 5 до 8 років;
  3. Примушування громадян України до отримання паспорта рф — позбавлення волі на строк від 8 до 12 років;
  4. Непряме примушування до отримання російського паспорта (створення умов, за яких неотримання цього документу буде понижувати в правах або іншим чином ставити в невигідне становище громадянина України) — позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Правозахисні організації, позицію яких оприлюднив Центр прав людини «Zmina», вважають, що українців, яких примусили отримати паспорти на окупованих територіях, не можна вважати злочинцями — це може використати держава-агресор.

Цілком погоджуючись із тезою, що документування паспортами РФ є свідомою політикою країни-агресора і що це злочин, вважаємо, що теза про необхідність притягнення до кримінальної відповідальності людини, яка такий паспорт отримує, є небезпечною та може бути використана російською пропагандою для додаткового залякування мешканців окупованих територій. Встановлення відповідальності за отримання паспортних документів окупаційних органів суперечить відповідній політиці держави в цій сфері, — заявляють правозахисники. 

Вони вважають, що добровільне прийняття громадянства рф в окупованих областях більш ніж сумнівне.