Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Кримінал » Хто вважатиметься колаборантом в Запорізькій області: роз’яснення від влади та правоохоронців

Хто вважатиметься колаборантом в Запорізькій області: роз’яснення від влади та правоохоронців

Хто вважатиметься колаборантом в Запорізькій області: роз’яснення від влади та правоохоронців

Коллаборантки. Июстративное фото

Після деокупації тимчасово зайнятої території Запорізької області від росіян, розпочнеться притягнення до відповідальності колаборантів, що співпрацювали з ворогом.

Окупанти в очікуванні контрнаступу української армії з визволення земель вже залякують місцеве населення, яке було змушене залишитися на окупованих територіях, “зачистками” ЗСУ. 

Та до відповідальності притягатимуть однозначно тільки тих, хто співпрацював з окупантами або підтримував їхні дії на українській землі.

Хто вважатиметься колаборантом?

Колаборація – це свідома діяльність, коли людина в будь-який спосіб співпрацює з окупантами. Колаборантами вважаються ті, хто підтримує російську агресію, займається поширенням російської пропаганди, агітує людей на користь ворога, підтримує або проводить референдуми на окупованих територіях, співпрацює з окупантами для отримання посад або виконує завдання, поставлені окупаційною владою, пояснила речниця МВС Альона Матвєєва.

За її словами, якщо людина надавала житло окупантам, забезпечувала їжею або передавала інформацію про українських захисників, представників влади або їхнє місце перебування чи інші дані, ці люди будуть притягнуті до відповідальності та отримають реальні терміни позбавлення волі – аж до 15 років ув’язнення.

Якщо людина опинилася в окупації і просто продовжила виконувати свої обов’язки без шкоди для України або під страхом смерті – це не означає, що вона колаборант. У кожному випадку правоохоронці прийматимуть відповідні рішення лише після ретельної перевірки всіх обставин і наслідків, до яких призвела співпраця конкретного громадянина з окупантами, – додала Матвєєва.

Українців на окупованих територіях закликають не співпрацювати з ворогом, якщо від цього не залежить ваше життя. 

российские военные. Фото илюстрационное.

Частина окупованої території Запорізької області знаходиться під контролем військ рф трохи більше року, інша справа – в окупованому Криму, де росіяни змушують жити місцеве населення за своїми законами й правилами вже 9 років

Віцепрем’єр – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що наразі обговорюється в Україні питання амністії, люстрації та притягнення до відповідальності за колабораціонізм в окупованому Криму. Не всі підпадатимуть під статтю про колаборантство.

“Звичайно, це має бути окреме законодавство, і питання притягнення до відповідальності за колабораціонізм має бути окремими статтями, над чим ми зараз і працюємо”, – зазначила Верещук.

Чи вважатимуться колаборантами співробітники Запорізької атомної станції

Працівникам Запорізької АЕС, які працюють на об’єкті в умовах російської окупації, не загрожує відповідальність за колабораціонізм. Цивільні особи на таких об’єктах перебувають під захистом конвенцій. Про це повідомила віцепрем’єрка – міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

В Женевській конвенції атомні об’єкти окремо виписані, тому не вважатиметься колабораціонізмом робота працівників ЗАЕС під окупацією. Інша річ, що Женевська конвенція чітко забороняє окупантам примушувати до співпраці, – зазначила вона.

Запорожская АЭС

Водночас Верещук акцентувала, що росіяни порушують гуманітарне право, а дієвих способів притягнення їх до відповідальності немає.

Чи вважатимуться колаборантами педагоги

Освітян, які продовжують навчати дітей, перебуваючи в окупації, не вважатимуть колаборантами за сам факт викладання.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць в інтерв’ю для “Укрінформу”.

Якщо ж людина навіть в окупації просто продовжує належно виконувати свої обов’язки, покладені на неї державою Україна, – тут про колабораціонізм не йдеться, – наголосила Коломієць.

За її словами, під дії санкції відповідної статті Кримінального Кодексу не підпадатимуть педагоги та інші працівники, які в окупації продовжили працювати на користь України. 

Вчитель
Вчитель. Ілюстративне фото

Зі слів Коломієць, людина, яка не змогла виїхати з тимчасово окупованого росіянами міста і не вчиняла антиукраїнських дій в умовах окупації, вважається заручником трагічних обставин, а не колабораціоністом.

Водночас понесуть покарання педагоги, які умисно пропагують російські наративи  у закладах освіти, підтримують тимчасову окупацію та навчають дітей за російською програмою.  

Яка відповідальність передбачена для колаборантів?

Залежно від тяжкості вчиненої колаборантом/-кою шкоди Україні, стаття 111-1 Кримінального кодексу передбачає різні види покарань:

– позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років;
– виправні роботи на строк до 2 років;
– арешт на строк до 6 місяців;
– штраф до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ)*;
– позбавлення волі на строк до 15 років;
– довічне позбавлення волі;
– також може бути застосована конфіскація майна.

*НМДГ для крим. правопорушень із 1.07.22 — 1254 грн, отже сума становитиме до 12 540 000 грн.

Хто може отримати максимальний термін (від 15 років до довічного)?

За законом, відповідальність у вигляді ув’язнення від 15 років чекає на тих колаборантів/-ок, хто:

– обіймав посаду в незаконних судових чи правоохоронних органах на тимчасово окупованих територіях;
– добровільно брав участь у збройних формуваннях агресора;
– допомагав у веденні бойових дій проти ЗСУ та інших формувань, створених за законами України;
– своїми діями або рішеннями на відповідній посаді призвів до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Скільки колаборантів у Запорізькій області?

На тимчасово окупованій території Запорізької області окупанти складають списки колаборантів, яких не можна випускати у разі відступу росіян. Їх ліквідують або навмисне залишать українській владі. Про це сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

Ми знаємо, що і в окупаційній поліції складаються списки колаборантів, яких не можна буде випускати з окупованої частини нашої держави. У нас також є інформація, що такі списки складаються і в інших органах окупаційної влади, крім поліції. Також бачимо приклади звільненої Херсонщини, коли під час втечі окупанти не всіх колаборантів випустили, – сказав мер Мелітополя.

коллаборанты Запорожская область

Федоров зазначив, що в списках колаборантів Запорізької області вписано близько півтори тисячі осіб, у самому Мелітополі та районі — приблизно 700.

Чи всі вони підлягають ліквідації? Звичайно ж, ні. Що стосується тих, які підлягають, то це десятки осіб, які добре володіють інформацією про окупаційну влад”, – зазначив Федоров.

Як писав раніше Inform.zp.ua, на тимчасово окупованих територіях продовжується примусова паспортизація населення. Без паспорта рф окупанти обмежують доступ до медичних послуг, ведення господарської діяльності, пересування між населеними пунктами та забирають можливість працювати.

Паспортизація населення на тимчасово окупованих територіях, яку проводять росіяни, не має жодної юридичної сили. У майбутньому, після деокупації захоплених регіонів, українці зможуть відмовитися й анулювати паспорти рф.