Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Політика » Кінець льодовикового періоду: чи долається криза комунікації між запорізькими журналістами і владою

Кінець льодовикового періоду: чи долається криза комунікації між запорізькими журналістами і владою

Кінець льодовикового періоду: чи долається криза комунікації між запорізькими журналістами і владою

В Запоріжжі все ще триває комунікаційна криза між журналістами і владою. І хоча певні позитивні зрушення в цьому процесі вже почалися, насправді, вона не обмежується якістю спілкування посадових осіб з журналістами. Питання залишаються не тільки до обласної влади і чергового очільника обласної військової адміністрації Юрія Малашка. До в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва претензій не менше. Їхня комунікація як така, вважають регіональні журналісти, не дозволяє місту бути повноцінною частиною воєнного ландшафту країни. І, можливо, це звучить трохи цинічно, але увага до злочинів росії саме в нашому місті є недостатньою. Передовсім через зовсім нерелевантні часу уявлення посадовців, як треба і, що не менш важливо, як не треба комунікувати з медійниками. Замість консолідації зусиль по донесенню інформації про Запоріжжя якомога більшій аудиторії,  обласна, міська влада і журналісти працюють як ніби противники один одному.

Юрій Малашко, голова Запорізької обласної війської адміністрації від 9 лютого 2023

Остання ситуація, яка збурила регіональних журналістів, сталася на початку березня. Тоді, як вже писав ІМІ, після атаки на житловий будинок у центрі Запоріжжя 2 березня голова ОВА Юрій Малашко просто уникнув спілкування з місцевими журналістами. Журналісти  висловили масу претензій до нового керівника області, який за майже місяць жодного разу не зустрівся з регіональними журналістами, а в такий критично важливий і болючий для міста момент пішов спілкуватися не з ними, а молитися і давати коментарі Єдиному марафону. Але і це не допомогло. Ольга Звонарьова, Укрінформ, тоді  розповіла регіональній представниці ІМІ в Запорізькій області, що реакція влади показала дуже серйозну проблему щодо комунікації з військовою адміністрацією.

“Ворожа атака сталася близько 1:30 2 березня. Вже за годину в телеграмі ЗОВА з’явилася перша інформація про наслідки, перша фотографія з місця події. Чесно кажучи, подумала, що нарешті ми матимемо своєчасну інформацію від влади. Але ні. Голова ОВА на місці події побував так, що його або ніхто з журналістів не побачив або не впізнав. Інформацію про потерпілих та ситуацію на об’єкті досить оперативно надали ДСНС, поліція. А потім почався бардак: зранку в ефір марафону вийшов: в.о. міського голови Анатолій Куртєв, усі структури почали називати різні цифри щодо кількості загиблих, потерпілих, безвісти зниклих. У мерії заявили, що в місті є проблеми з розселенням людей, які постраждали внаслідок російської агресії, а в ОВА саме в цей час зібралися помолитися. Ми не отримали жодного “живого” коментаря від влади. Жодного. І це при тому, що ворог влучив у багатоповерховий будинок, який зруйновано і треба кричати про це не на всю країну, а на весь світ”, – розповіла тоді журналістка.

Підтверджували цю позицію й інші медійники. Головна редакторка бюро інформаційного контенту “Суспільне Запоріжжя” Альона Наталуха нагадала, що з моменту призначення Юрій Малашко не знайшов часу на пресконференцію, щоб журналісти мали змогу представити суспільству голову військової адміністрації. А якщо зважати, що призначили його ще на початку лютого, то ситуація виглядає зовсім погано.

Одразу після подій 2 березня ми попросили коментар у представників ЗОВА, запитавши: чому регіональні журналісти не мали можливості  взяти коментарі безпосередньо у очільника військової адміністрації чи його представника/представниці щодо ворожого обстрілу в Запоріжжі; чому з 9.02.2023 по 03.03.2023  очільник ЗОВА не провів жодної зустрічі з регіональними журналістами і журналістками; як ЗОВА планує налагоджувати комунікацію з регіональними журналістами і журналістками; коли ЗОВА проведе зустріч (брифінг, пресконференцію тощо) з регіональними журналістами і журналістками.

У відповіді на коментар ми отримали розлогу відповідь про те, що, насправді, очільник області комунікує з журналістами. Ось кілька тез із відповіді: 

“За результатами наради на місці трагедії з представниками профільних служб та міської ради було надано коментар в рамках загальнонаціонального телемарафону”;

“В етері всеукраїнського телемарафону 03.03.2023 Юрій Малашко прокоментував ситуацію безпосередньо з місця трагедії”;

“Зважаючи на важливість ситуації та масштаби трагедії, що спіткала м. Запоріжжя, коментарі надавались в рамках всеукраїнських етерів для привернення уваги світової спільноти. Крім цього, вся інформація розміщена на офіційному сайті – є публічною та може використовуватись юридичними або фізичними особами”,

“Також зазначимо, що 06.03.2023 начальником ОВА було проведено зустріч з представниками Національної спілки журналістів України”.

Тобто чому голова ОДА не спілкувався з журналістами саме регіональних медіа і власкорів всеукраїнських ЗМІ, які і є головними провідниками інформації в місті і регіоні, у відповіді так і не сказали. До слова, більшість редакцій Запоріжжя  нічого не знала і “про зустріч з представниками НСЖУ”, а, точніше, її керівником, який був у Запоріжжі в цей день.

Втім, справедливості заради, зауважимо, що після ситуації 2 березня, керівник ЗОВА Юрій Малашко все-таки став доступнішим для журналістів. Після чергової атаки  на Запоріжжя 22 березня, коли російська ракета влучила в центр міста в два житлових будинки, Малашко був на місці події весь день і, це підтверджують місцеві журналістки з 061 і власкорка Радіо Свобода, нарешті, коментував ситуацію безпосередньо: робив і преспідхід, і давав коментарі журналістам поза цим. 

Спасатели ликвидируют последствия ракетного удара по Запорожью (ФОТО)
Обстріл Запоріжжя із РСЗО та ракет, 22 березня 2023 року

До в.о. очільника мера Анатолія Куртєва, до речі, з точки зору  комунікації з журналістами претензій нема: він надавав коментарі, знаходячись на місці влучання ракети, як повідомляє Укрінформ, майже весь день. Скоріше, пізніше викликало запитання його фото біля постраждалого від російської атаки, на якому він перев’язував йому рану, хоча поряд були медики. Виглядало це як піар на війні. Але це вже інша історія. 

В.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв надає допомогу постраждалому від обстрілу, 22 березня 2023

До слова. У відповіді на коментар директор Департаменту культури та інформаційної політики ЗОВА Владислав Мороко повідомив, що 14 березня для журналістів проведуть пресконференцію. Але вона не відбулася. Як пояснили журналістам в ЗОВА, пресконференцію перенесли через об’єктивні причини, але вона відбудеться. Втім на момент написання матеріалу вона все ще не була навіть анонсована.


Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області