Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Здоров'я » У березні гінекологи запорізької обласної лікарні проводять безоплатний профілактичний огляд

У березні гінекологи запорізької обласної лікарні проводять безоплатний профілактичний огляд

У березні гінекологи запорізької обласної лікарні проводять безоплатний профілактичний огляд

гінеколог гинеколог врач областная больница

В усьому світі березень – це місяць поінформованості жінок про ендометріоз. Рух за обізнаність започаткувала вчена Мері Лу Болвег у 1993 році. Відтоді перший місяць весни вважається часом інформаційної боротьби з недугою.

Що це за захворювання та як його виявити, нам розповів лікар-гінеколог вищої категорії, завідувач гінекологічного відділення Запорізької обласної клінічної лікарні Валерій Шалімов.

За його словами, ендометріоз – це хронічне, гормонозалежне, схильне до рецидиву гінекологічне захворювання, суть якого полягає в тому, що тканина, схожа за своїми властивостями на тканини ендометрію, виникає в нетипових для неї місцях.

Ендометріоз може вражати шийку та тіло матки, яєчники, маткові труби, зовнішні статеві органи тощо. При відсутності лікування захворювання може вплинути на репродуктивну функцію, перейти в недоброякісний онкологічний процес або ж призвести до серйозних ускладнень.

Причини виникнення ендометріозу й досі остаточно невідомі. Є лише ряд теоретичних припущень:

✔ теорія закиду менструальної крові через маткові труби з подальшим поширенням;

✔ теорія розповсюдження ендометріальних залоз з потоком крові та лімфи судинним руслом під час менструації з подальшою імплантацією в нетипових місцях;

✔теорія стовбурових клітин, коли з невідомих причин стовбурова клітка мезотелію трансформується в ендометріальну.

А от симптоми ендометріозу можуть бути знайомі багатьом:

  • тривалий біль внизу живота;
  • порушення менструального циклу;
  • дискомфорт під час інтимного життя;
  • мазання або кровотечі між менструаціями;
  • болі в кишківнику;
  • діарея, здуття живота, нудота, особливо протягом менструації тощо.

Важливо! Якщо стикаєтеся зі схожими симптомами, обов’язково зверніться до гінеколога.

Здебільшого ендометріоз виникає у жінок фертильного віку. В зоні ризику знаходяться панянки 19-45 років. Недуга доволі розповсюджена, в середньому її виявляють в однієї із десяти жінок.

За словами Валерія Шалімова, це захворювання з досить хорошою діагностикою, але важливо вчасно звернутися до гінеколога. Відділення гінекології Запорізької обласної клінічної лікарні, традиційно стоїть на варті жіночого здоров’я. І в рамках місяця поінформованості про ендометріоз лікарі-гінекологи ЗОКЛ запрошують вас, шановні жінки, на БЕЗОПЛАТНИЙ ПРОФІЛАКТИЧНИЙ ОГЛЯД, спрямований на боротьбу з цією недугою.

До обстеження входить:

🔹 консультація провідних лікарів відділення;

🔹 огляд молочних залоз;

🔹 гінекологічний огляд;

🔹 взяття мазків на цитологічний скринінг;

🔹 кольпоскопія (за показаннями).

Спеціальна пропозиція діє з 1 по 31 березня 2023 року

Зверніть увагу, що лікарі відділення гінекології Запорізької обласної лікарні ведуть прийом як у будні, так і у вихідні дні.

Боротися з ендометріозом не легко, але можливо! Щоб знизити ризик розвитку ендометріозу, слід практикувати здоровий спосіб життя та регулярно відвідувати лікаря для профілактичних обстежень. Тож, не пропустіть можливість протягом першого місяця весни пройти профілактичний гінекологічний огляд швидко, якісно та безоплатно.

Нехай знання про ендометріоз допоможуть вам зберегти своє здоров’я!