Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Як увічнили пам’ять про Тараса Шевченка в Запоріжжі

Як увічнили пам’ять про Тараса Шевченка в Запоріжжі

Як увічнили пам’ять про Тараса Шевченка в Запоріжжі

9 березня відзначається день народження українського поета Тараса Шевченка. У Запоріжжі увічнили пам’ять про українського Кобзаря як в пам’ятниках, так і в місцях, де він був особисто.

Пам’ятники Шевченку

У Запоріжжі досі немає повноцінного пам’ятника Тарасу Шевченку, лише кілька бюстів у місті. Запорожці вже багато років поспіль піднімають питання встановлення пам’ятника Кобзарю. Також містяни активно підписували петиції на міському електронному порталі. У відповідь на звернення рішення про будівництво пам’ятника прийняли і затвердили депутати Запорізької міськради ще в 2021 році.

Запоріжжя пам'ятник Шевченко
Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку

Місцем для встановлення пам’ятника пропонують-навпроти театру ім. Магара. Скульптура Шевченка архітектора Владлена Дубініна повинна була з’явитися в 2014 році саме на 200-річчя українського поета, але події на Майдані завадили планам.

Зараз питанням збереження творчої спадщини скульптора займається голова Запорізького відділення Національної Спілки Художників України Ірина Гресик. За її словами, глиняна скульптура козака-бандуриста висотою 2,5 метра досі зберігається в майстерні художника. Пам’ятник потребує реставрації, адже якщо не зробити цього, роботу можна вважати втраченою.

У підсумку на даний момент в Запоріжжі є кілька Шевченківських пам’ятників – бронзовий бюст на гранітному постаменті, встановлений в Шевченківському районі, перед будівлею районної адміністрації, і бюст Кобзаря в парку біля театру молоді.

До Дня народження Шевченка у Запоріжжі сьогодні поклали квіти до пам’ятника.

Крім того, бюст Шевченка є і біля 3-го корпусу Запорізького національного університету.

Район на честь Шевченка

У Запоріжжі також є цілий район, названий на честь поета. Шевченківський район є найбільшим за площею і кількістю проживаючого населення в місті, тому він вважається переважно спальним.

Шевченковский район, фото: Владимир Переклицкий


Загальна площа Шевченківського району – 98 кв.км, що приблизно дорівнює третині площі міста. На цій території розмістилися три мікрорайони з висотною забудовою, кілька мікрорайонів з приватною забудовою, а також дрібні житлові масиви. Всього до складу району входить 528 вулиць і провулків.

Шевченківський район має розвинену інфраструктуру. На його території функціонують стратегічні для економіки міста підприємства: ВАТ “МОТОР Січ«, ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро» Прогрес» імені академіка А.Г. Івченка«, ЗАТ» Запорізький абразивний комбінат«, Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс» Іскра«, Виробничий підрозділ» Запорізький олійноекстракційний завод” та інші. У Шевченківському районі розташований Міжнародний аеропорт “Запоріжжя”.

Улюбленим центром дозвілля для мешканців є позашкільний навчальний заклад “Дитячий парк” Запорізький міський дитячий Ботанічний сад”, в якому функціонують дитячі гуртки та проводяться екскурсії для всіх бажаючих. Це єдиний в Україні Дитячий ботанічний сад. Серед визначних пам’яток району також варто відзначити Музей Техніки Богуслаєва, Свято-Андріївський собор.

Бульвар Шевченка

Він розташований у Вознесенівському районі Запоріжжя, і є одним з найулюбленіших і впізнаваних місцевих визначних пам’яток.

Біля нинішнього бульвару Шевченка знімали фільм”Весна на Зарічній вулиці”. Сьогодні про цю картину нагадують годинник на площі біля міського муніципалітету. Щогодини вони грають мелодію»Коли весна прийде, не знаю”. На бульварі є фонтани і два пам’ятники – вчительці і сталевару.

Забудова бульвару почалася в кінці 40-х років ХХ століття. Це було будівництво Нового Запоріжжя. Вели його харківські архітектори, а закінчували вже запорізькі. Починалася вулиця від будівлі технікуму (згодом — будівля мерії) і закінчувалася на березі Дніпра. У 1963 році тут намили пісок і вийшов величезний пляж, які назвали за аналогією — Ждановським.

У бульвар Шевченка вулицю перейменували в 1989 році. У період “розквіту “”перебудови” в Запоріжжі звернулися до коріння і згадали про Шевченка. На честь нього і перейменували вулицю на бульвар Шевченка, як данину пам’яті великому Кобзареві, який відвідав острів Хортицю і село Вознесенівку. Тема Хортиці знайшла відображення у багатьох творах Тараса Шевченка, який називав батьками козацтво, Великий Луг і наш легендарний острів.

“Тарасові” місця в Запоріжжі

На Хортиці є так звана” Тарасова стежка”, якою в 1843 році прогулювався Тарас Шевченко. Частина шляху, по якому, згідно з розповідями, ходив поет, була оформлена гранітними стелами з уривками з творів Кобзаря, присвячених Хортиці, Запорізькому краю, Дніпру і порогам. Стежка починається біля підніжжя високого пагорба недалеко від музею, і проходить уздовж узбережжя Хортиці, повертаючи на захід. Тут, біля північного краю острова Хортиця, зі скелястої височини відкривається вид на Дніпро, що розділяється островом на два русла, на залишки порогів у вигляді скель посеред русла, і на ДніпроГЕС. Уздовж маршруту в мальовничих місцях дороги встановлені лавочки, де можна відпочити, милуючись мальовничими панорамами Дніпра. Тарасовою стежкою в заповіднику можна замовити 45-хвилинну екскурсію з розповіддю про подробиці відвідування Хортиці Тарасом Шевченком, та пов’язані з цією частиною Хортиці цікаві факти.

Тарасова тропа

Тоді молодий 29-річний поет і художник відправився пішим ходом у бік Олександрівська (нинішнього Запоріжжя) уздовж порогів стежками, а потім, минувши Кічкаську переправу, зупинився в гостях у Прокопа Булата.

Груша, яка вже в той час росла біля будинку сім’ї Булатов, і зараз іменується «Шевченківською грушею», і є пам’яткою міста.

“Тарасова груша” – це дерево, яке має своє унікальне, багаторічне переказ. Історичні дані свідчать, що сам Тарас Шевченко зупинявся на нічліг під цією грушею, коли приїжджав до Запоріжжя.

Тарасова груша


Дереву вже більше 200 років. Відшукати його можна, опустившись з площі фестивальної до набережної магістралі. Там на огородженій під забудову території живе одне єдине дерево. Це і є легендарна груша, забута і прихована парканом від очей городян. Ніякої таблички. Тільки захисну огорожу навколо дерева наштовхує на думку про його значущості. Розповідають, що сам Тарас Шевченко ночував під цією грушею, будучи проїздом в наших краях в 1843 році.