Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Стало відомо, чи буде 8 березня вихідним днем у Запоріжжі

Стало відомо, чи буде 8 березня вихідним днем у Запоріжжі

Стало відомо, чи буде 8 березня вихідним днем у Запоріжжі

У Дії завершилося голосування за вихідний 8 березня. Свою думку висловили понад 2,1 млн українців. Більшість проголосували, щоб Міжнародний день захисту прав жінок залишився вихідним.

Про це повідомили в Мінцифрі.

1,3 млн українців проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним. 703 тисячі людей хочуть, щоб цей день був робочим. 110 тисяч українців не змогли визначитися.

Верховна Рада врахує ці результати перед прийняттям відповідного законопроекту. Нардепи пропонують залишити 8 березня вихідним, але перейменувати. Свято хочуть назвати за оонівською практикою-Міжнародний день захисту прав жінок.

Як писав раніше Inform.zp.ua, на сайті Верховної Ради зареєстрували проект закону №9009, за яким в Україні хочуть перенести два державні свята на інші дати.

Законопроект передбачає заміну 8 березня на 25 лютого – на честь дня народження Лесі Українки. А замість 1 травня вихідним днем пропонується зробити 9 березня – в день народження Тараса Шевченка.

Що буде з 8-го березня цього року

Міжнародний жіночий день у 2023-му випадає на середу. І, згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю, має бути вихідним днем, проте в країні воєнний стан. Його 19 лютого в черговий раз продовжили на 90 днів — до 18 травня.

Відповідно до статті 6 Закону України» Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану » встановлено інші правила на період воєнного стану. А саме-скасовується дія згаданої вище статті 73 КЗпП.

Таким чином наступний тиждень буде повністю робочою «п’ятиденкою». Втім, на приватних підприємствах графік може коригуватися на розгляд адміністрації.