Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Суспільство » Обережно міни: види мін на війні в Україні

Обережно міни: види мін на війні в Україні

Обережно міни: види мін на війні в Україні

Знак “Обережно міни”

Війна в Україні триває кілька років, і на жаль, заміновані території стали звичним явищем для багатьох людей. Міни можуть бути смертельно небезпечними та залишати важкі наслідки на довгий час. У цій статті ми розповімо про основні види мін, які використовуються у війні в Україні, та як з ними потрібно взаємодіяти.

Обсяги та площа замінованих територій України збільшилися в 10 разів порівняно з часом після Другої світової війни. На даний момент, 30% території України заміновані. Це дорівнює двом територіям Австрії за масштабом. Про це повідомив Сергій Крук, голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України, у ефірі телемарафону.

Міни – одна з найпоширеніших та ефективних збройних засобів, які використовуються у війнах та конфліктах по всьому світу. У військових діях в Україні використовуються різні види мін, як українськими, так і російськими військовими. У цій статті ми розглянемо деякі з них.

  • Протитанкові міни

Протитанкові міни є одними із найпоширеніших мін на війні в Україні. Вони призначені для знищення танків та іншої бронетехніки. Ці міни можуть бути активовані як контактними, і неконтактними методами, залежно від моделі.

  • Протиходові міни

Протиходові міни є іншим видом мін, які широко використовуються в Україні. Вони призначені для заборони руху ворожих сил та знищення їхньої техніки. Ці міни можуть бути встановлені вздовж доріг чи колій, що використовуються ворожими військами. Вони можуть бути активовані контактним або далеким методом залежно від моделі.

  • Протиавіаційні міни

Протиавіаційні міни є рідкісним видом мін, які використовуються у війні в Україні. Вони призначені для знищення повітряних суден, таких як літаки та гелікоптери. Ці міни можуть бути активовані як контактними, і радіосигналами.

  • Фугасні міни

Фугасні міни є ще одним видом мін, які використовуються у війні України. Вони призначені для створення вибухів та знищення ворожих позицій та оборонних споруд. Ці міни можуть бути активовані як контактними , і далекими методами, залежно від моделі. Вони можуть бути встановлені на землі або у повітряному просторі.

ДСНС України показало як виглядають найпоширеніші міни на війні в Україні:


Протипіхотна міна «Пелюсток» (ПФМ-1 та ПФМ-1С)

Противопехотная мина «Лепесток» (ПФМ-1 и ПФМ-1С)
ПФМ-1, ПФМ-1С

Уламкова загороджувальна міна ОЗМ-72 або «міна-жаба»

Осколочная заградительная мина ОЗМ-72 или «мина-лягушка»
ОЗМ-72

Уламкова міна спрямованої дії МОН-50

Осколочная мина направленного действия МОН-50
МОН-50

Протипіхотна осколкова міна ПОМ-2

Противопехотная осколочная мина ПОМ-2 «Отёк»
ПОМ-2

Уламкова протипіхотна міна МОН-200

Осколочная противопехотная мина МОН-200
МОН-200

Протипіхотна фугасна міна натискної дії ПМН-2

Противопехотная фугасная мина нажимного действия ПМН-2 «УЖАС ПЕХОТЫ»
ПМН-2

Протитанкова міна ТМ-62М

Противотанковая мина ТМ-62М
ТМ-62М

На війні в Україні використовується кілька видів мін, кожна із яких призначена для вирішення певних завдань. Однак, часто їх використання є неетичним та небезпечним для життя цивільного населення, тому необхідно вживати всіх можливих заходів для їх видалення, розмінування та захисту населення.

Україна за рік війни стала одним лідером серед усіх країн світу за площею замінованих територій. Багато видів мін заборонені Оттавською та Женевською конвенціями, проте російська сторона порушує всі конвенції та правила ведення війни. У 19-сторінковій доповіді «Застосування наземних мін в Україні» наведено докладну інформацію про сім типів протипіхотних мін, що застосовувалися російськими військами в Україні з початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 р. Україна, за наявними відомостями, виконує взяті на себе зобов’язання Конвенції про заборону протипіхотних мін (КЗПМ), яку вона ратифікувала у грудні 2005р.

«Застосування російськими військами протипіхотних мін в Україні, яка недвозначно заборонила на своїй території цей вид зброї, — кричущий і безпрецедентний крок, що заслуговує на найрішучіший засуд з боку світової спільноти, — заявив Стів Гус, керівник відділу з видів зброї в Human Rights.