Ми у соцмережах
INFORM.ZP.UA - це інформаційний портал та веб-сайт новин міста Запоріжжя. Кожен день ми розповідаємо головні та свіжі новини політики, економіки, культури, криміналу, подій, спорту Запоріжжя та України. Фото та відеозвіти за сьогодні. Онлайн - актуальні та останні новини Запоріжжя та Запорізької області на день. Інформація та особи Запоріжжя. INFORM.ZP.UA публікує статті запорізьких журналістів, розслідування та чесну аналітику. Ми дуже цінуємо наших читачів і відбираємо та розміщуємо для них найважливішу інформацію про події міста Запоріжжя та області.
----:--
Ми у соцмережах
Головна » Репортаж » Галина Янченко: «Запорізька область має потужний інвестиційний потенціал, про який повинні знати більше в Києві»

Галина Янченко: «Запорізька область має потужний інвестиційний потенціал, про який повинні знати більше в Києві»

Галина Янченко: «Запорізька область має потужний інвестиційний потенціал, про який повинні знати більше в Києві»

Вчора, 9 червня, в Запоріжжі обговорили питання залучення інвестицій в регіон. В обласній адміністрації була проведена нарада з головою Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді Галини Янченко, за участі голови Запорізької ОДА Олександра Старуха з керівництвом області та представниками районів області.

Про це повідомляє прес-служба ЗОДА.

На нараді були презентовані найбільші інвестиційні проекти Запорізької області.

Наш регіон має потужний економічний потенціал і ми цим безперечно пишаємося. Ми посідаємо четверте місце за обсягом експорту на одну особу та п’яте місце за обсягами промислового виробництва в Україні. Нам є куди рухатись та є що запропонувати інвесторам, – наголосив голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

Народний депутат, Галина Янченко презентувала проект «Ukraine Invest» та Спецкомісію з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді. Проект «Ukraine Invest» направлений на залучення та захист інвестицій, а Спецкомісія з питань захисту прав інвесторів у Верховній Раді була створена 5 червня 2020 року.

В умовах коронакризи ми боремося за кожну гривню та за кожен долар залучених інвестицій. Ми працюємо в напрямку розробки змін до законодавства, розглядаємо звернення бізнесу та, за потреби, захищаємо його. А з цього року розпочали діяльність із супроводу нових інвесторів, які створюють сотні високооплачуваних робочих місць в регіонах України, – сказала Галина Янченко.  

Робота з інвесторами має відбуватися і на місцях. Тому ми з депутатами вивчаємо з якими проблемами у цьому питанні доводиться стикатися в регіонах. Усунувши всі проблеми ми разом зможемо запропонувати цікаві умови бізнесу та залучення інвестицій.

Спецкомісія Верховної Ради за перший рік своєї роботи вже захистила та розморозила інвестпроектів на понад 5,5 мільярдів гривень.

Особливо важливо для інвесторів – це підтримка місцевої влади. Коли не тільки на рівні державної влади є підтримка, але й в місцеві адміністрації, голови ОТГ сприяють розвитку бізнесу, захисту інтересів інвесторів.

«Ви на місцях як ніхто розумієте, що і як у вас працює та знаєте свої сильні сторони, які точно зможуть зацікавити інвесторів. Тому ми раді, що сьогодні ми маємо можливість познайомитись з потенціалом Запорізької області завдяки цій нараді з очільником ОДА та керівниками ОТГ. Запорізька область має величезний інвестиційний потенціал, про який, як мені здається, не достатньо відомо в Києві. І тому моє завдання в тому числі – розповісти про можливості цього прекрасного регіону, які ми як держава можемо запропонувати інвесторам. Я вітаю такі наради, як ця, які дозволяють дізнатись більше про інвестиційні проекти в області, а також дозволяють визначити громади, які найбільш зацікавлені в нових виробництвах, які створяють високооплачувані робочі місця для місцевого населення», – наголосила нардеп.

Галини Янченко окремо наголосила на здобутках роботи в Наглядовій раді «Ukraine Invest». «Ukraine Invest» – це офіс українського уряду з просування інвестицій, створений у 2016 році для залучення прямих іноземних інвестицій та допомоги існуючим інвесторам у розширенні бізнесу в Україні.

Одна з моїх головних місій «Ukraine Invest» – це стати своєрідним послом, який приїздить в регіони, зустрічається з керівниками на місцях і з’ясовує, які у регіонах є можливості і ідеї для залучення інвестицій або створення нових виробництв, – підкреслила Галина Янченко.

Окремий напрямок роботи із залученням інвестицій – це робота із новоствореними ОТГ. Після успішної реформи по децентралізації місцеві громади отримали і владу і ресурси. Залучення інвестицій в ОТГ дозволяє створити нові робочі місця, залишити цінні кадри на місцях, а також отримати податки у місцеві бюджети.

За словами Галини Янченко, команда парламентської Спецкомісії, а також «Ukraine Invest» відкриті до співпраці і готові надати допомогу ОТГ в залученні інвестицій.

На нараді були запропоновані форми комунікації із спец комісією: форму-опитувальник від урядового агентства «Ukraine Invest» щодо можливостей і пропозицій, а також запитів від ОТГ по залученню інвестицій.

Обговорили на нараді й ухвалений закон про «інвестиційних нянь» в Україні. На рівні центральної влади буде збиратися інформація щодо потенційних інвесторів та регіонів, в яких вони можуть створити підприємства та вкласти кошти. Зі свого боку, місяцева влада має надати свої пропозиції та контактні данні для інвесторів.

Керівникам місцевих громад на нараді представили власні інвестиційні проекти та здобутки в процесі залучення інвестицій в регіоні. Сторони погодили форми співпраці та плани по залученню інвестицій в 2021-2022 роках.

Нам важливо співпрацювати і тримати постійний зв’язок з регіонами. Бо ви розумієте, що працює, а що ні і яких законодавчих змін потребуєте для залучення більших інвестицій, – завершила нараду Галина Янченко.


Нагадаємо, раніше на інвестиційному форумі в Маріуполі представили проекти із Запорізької області.